Nikola Dašić: ODGOVOR NA OTVORENO PISMO NARODNIH POSLANIKA IZ KRAGUJEVCA

Uvaženi gospodine Stevanoviću, gospodine Nešiću, gospodine Jekiću,


Vidim da je vaše javno obraćanje meni zasnovano na izjavi za medije koju je nakon sastanka u gradskoj kući izdao jedan od reprezentativnih sindikata preduzeća „Zastava oružje“. Imajući to u vidu zamolio bih vas da ubuduće pre javnog nastupa o ovoliko značajnim temama za grad Kragujevac stupite u direktan kontakt sa mnom, s obzirom na to da ličnu komunikaciju već dugo vremena imamo. Ovo je važno da bi ste imali sve pouzdane podatke i informacije.


Prvo, na sastanku sa jednim od sindikata preduzeća jasno sam zauzeo stav da ću u kontaktu sa svim nadležnim organima tražiti da se pomogne „Zastava oružju“, posebno jer se radi o subjektu koji zapošljava 2400 Kragujevčana i koji je ozbiljno utkan u istoriju razvoja našeg grada. Hvala Bogu imamo odličnu komunikaciju i sa Predsedništvom, i sa Vladom i sa ministarstvima. Upravo je to ono što vi tražite.


Drugo, zarad istine, prisutni predstavnici jednog od sindikata ni u kom trenutku nisu pomenuli bilo kakvo zakazivanje posebne sednice Skupštine grada sa ovom temom iako su u izjavi za medije naveli da su za taj zahtev odbijeni, što se lako može utvrditi uvidom u snimak sa sastanka. Od Grada je zatraženo da javno, putem medija, pritisne državu da što pre izađe u susret zahtevima ovog sindikata, a oni su kako je nama preneto: 1) hitan izbor generalnog direktora i 2) da se pod hitno smeni Nadzorni odbor. Jasno vam je naravno da učešće u kapitalu od 0,76% ne daje apsolutno nikakvu moć postavljanja direktora ili smenjivanja odbora i to nije izgovor.


Vi ste gospodine Stevanoviću dugi niz godina obavljali funkciju gradonačelnika i odlično znate na koji način se odvija komunikacija između jedinice lokalne samouprave i državnih organa. Posebno u periodu dok ste imali blisku saradnju sa tadašnjim ministrom Mlađanom Dinkićem. Vaša saradnja u tom periodu je u pojedinim oblastima dala i neke dobre rezultate za Grad, a to niste postigli tako što ste sa njim komunicirali preko medija.


Treće, imajući u vidu pisma i javne nastupe drugih sindikalnih organizacija u preduzeću „Zastava oružje“ očigledno je da postoji razilaženje u stavovima, ali i veliki sindikalni sukob koji nije od juče. Nije posao grada Kragujevca da se priključuje tome ili stavlja na bilo čiju stranu, a posebno kada se situacija u fabrici politizuje, što se da zaključiti iz vašeg pisma upućenog meni. Da nema politizacije svako od vas bi me pozvao, kao što se čujemo i oko mnogo manje bitnih stvari, da me pita kako se može doći do rešenja.


Pored navedenog jako je važno da znamo dve stvari. Jedna je da svi zaposleni u „Zastava oružju“ uredno primaju zaradu, a druga je da će grad Kragujevac uvek na primeren i najefikasniji način biti uz svoje Kragujevčane koji su zaposleni u našim kompanijama. I ovde je to slučaj.


Uz iskreno ubeđenje da će Država primeniti najbolje rešenje kako bi „Zastava oružje“ nastavilo uspešno da posluje srdačno vas pozdravljam!


Nikola Dašić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *