Nije izolovan virus Zapadnog Nila kod komaraca

Prema nalazima referentne laboratorije Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“, kod izolovanih komaraca na teritoriji Beograda nije izolovan virus Zapadnog Nila.

Da bi se virus groznice Zapadnog Nila aktivirao kod komaraca, potrebno je da spoljna temperatura pet dana u kontinuitetu bude oko 30 stepeni Celzijusa, što u Beogradu nije bio slučaj, kažu u tom preduzeću i dodaju da se monitoring vrši svakodnevno na nekoliko lokacija u glavnom gradu.

Javno komunalno preduzeće Gradska čistoća ovlašćeno je da sprovodi monitoring populacije komaraca na teritoriji Beograda i to radi postavljajući klopke za komarce, svakodneno, u proseku na 16 različitih lokacija u glavnom gradu. U skladu sa dobijenim rezultatima primenjuju se najefikasnije mere za suzbijanje odraslih formi komaraca.

Ekipe Gradske čistoće krenule su još u maju sa suzbijanjem odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje, a prvi put ove godine zaprašivanje se vrši i sa vodenih površina.

Tretmani suzbijanja u ovom trenutku usmereni su na delove grada uz Savu i Dunav, kao i nasipe, šume i parkove koji su pogodni za razvoj odraslih formi komaraca.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *