Nezaposlenim porodiljama od 1. januara 30.000 dinara

Od danas uvećan iznos novčanog davanja za nezaposlene porodilje, koji će ubuduće iznositi 30.000 dinara,b rekla gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je podsetila da je do sada Grad Beograd za nezaposlene porodilje za svako dete rođeno u jednom porođaju izdvajao po 25.000 dinara.

– Kontinuirano sprovodimo odgovornu socijalnu politiku u cilju podsticanja rađanja, kao i podrške roditeljima i porodiljama. Budžet za 2021. godinu koji se odnosi na finansijsku pomoć porodiljama je uvećan za skoro 10 odsto i iznosi 468.125.000 dinara – istakla je Stanisavljević.

Ona je podsetila da nezaposlene porodilje sve zahteve za novčana davanja mogu da podnesu još dok su u porodilištu.

– Nastavljamo sa odgovornom socijalnom politikom, a posebnu pažnju posvećujemo porodiljama, socijalno ugroženim porodicama, deci i starijim licima. Na sve načine se trudimo da im pomognemo i proširimo obim prava koja uživaju – navela je resorna sekretarka.

Ona je istakla da je Grad Beograd finansijski stabilizovan.

– Želim da istaknem da se sva prava koja naši građani ostvaruju isplaćuju bez dana kašnjenja, i da nema kašnjenja u isplatama novčanog davanja porodiljama – zaključila je Stanisavljević.

Iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda saopštili su da  porodilje u Beogradu imaju pravo na jednokratno novčano davanje koje ostvaruje svaka porodilja u iznosu od 10.000 dinara kao i pravo na jednokratno novčano davanje nezaposlenim porodiljima u iznosu od 25.000 dinara, a od danas 30.000 dinara. Takođe, pravo na jednokratno novčano davanje imaju porodilje za prvorođeno dete u iznosu od 10.000 dinara, za drugorođeno dete u iznosu od 10.000 dinara, za trećerođeno dete u iznosu od 30.000 dinara i pravo na novčano davanje porodiljima za blizance u iznosu od 25.000 dinara po detetu, navodi se u  saopštenju i ističe da jedno pravo porodilje ne isključuje drugo.

INFO 24 / Beoinfo / Foto: Beoinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *