Netanijahu Vučiću: Radujem se susretu u Jerusalimu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog postavljanja zastave sa Davidovom zvezdom za zgradi Predsedništva Srbije.

„Hvala predsedniče Vučiću. Radujem se našem susretu u Jerusalimu“, napisao je Netanjahu i retvitovao Vučićev post sa fotografijom na kojoj se vidi da je na zgradi Predsedništva, na Andrićevom vencu, pored srpske okačena i zastava sa Davidovom zvezdom.

„Ovaj znak bio je simbol pokušaja uništenja jevrejskog naroda od strane nacista. Danas je simbol časti. 75 godina kasnije. Nikada više“, napisao je Vučić na svojim zvaničnim nalozima na Tviteru i Instagramu, a uoči odlaska u Izrael na obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Aušvica.

U Izraelu će ove nedelje biti obeležen Međunarodni dan sećanja na Holokaust i 75 godina od kako je Crvena armija oslobodila Aušvic, logor smrti u kojem su nacisti ubili oko 1,3 miliona ljudi, među kojima više od milion Jevreja.

Više od 40 lidera, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prisustvovaće u četvrtak ceremoniji u memorijalnom centru „Jad Vašem“ u Jerusalimu.

Vučić: Fašizam ne sme da ima mesto u savremenom svetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će sutra iz Davosa otputovati u Izrael, na obeležavanje 75. godišnjice od oslobađanja Aušvica, kaže da očekuje da se s tog skupa pošalju poruke da fašistička ideologija više ne sme da ima mesto u savremenom svetu, ni prema Jevrejima, ali ni prema Srbima.

„Srpski narod je bio, rekao bih, na monstruozan način istrebljivan u Jasenovcu. Zbog toga je u samom Jad Vašem u Jerusalimu prikazano ogromno poštovanje prema našim žrtvama. Jedno od šest velikih mesta stradanja koji se tamo pominju jeste i Jasenovac“, poručio je srpski predsednik iz Davosa odgovarajući na pitanja novinara.

Prema njegovim rečima, zbog broja srpskih žrtava koje su nastradale u okviru te ideologije, onima koji predstavljaju Srbiju i srpski narod, ističe Vučić, svakako je mesto na tom skupu.

Navodi i da će pre skupa u Izraelu biti održana večera koja će trajati, kako je Vučić kazao, tri sata i na kojoj će biti španski kralj, ruski predsednik Vladimir Putin, kao i francuski predsednik Emanuel Makron.

„Iskoristiću ponovo priliku sa Emanuelom (Makronom) da razgovaram“, rekao je Vučić.

Naime, najmanje 47 svetskih lidera će se ove nedelje okupiti u Izraelu na obeležavanju 75. godišnjice od kako je Crvena armija oslobodila logor smrti Aušvic, kao i na 5. svetskom forumu o Holokaustu u Spomen-muzeju i muzeju Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *