Nepokretno kulturno dobro: Manastir Kaona u Vladimircima

Turistički potencijali opštine Vladimirci su veliki, a planovi za razvoj turizma u ovom kraju razvojni. Pored jezera u Vukošiću posebnu vrednost ima srednjovekovni manastir u Kaoni, kojeg je krajem 14. veka, prema narodnom predanju, podigla sestra Miloša Obilića Ikonija.

Pisani podaci o izgledu stare crkve datiraju iz  1756. godine, tek  posle njene obnove. Stara crkva je bila zidana kamenom i pokrivena šindrom, da bi današnja manastirska crkva posvećenja Svetom Arhangelu Mihailu, bila podignuta u Vinzatijskom stilu na temeljima stare crkve 1892. godine.

Manastir Kaona nalazi se na 16 kilometara udaljenosti od Vladimiraca, i priprada šabačkoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve u ataru istoimenog sela.

“Manastir predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Manastir je nastao u 14. veku, a prva crkva sagrađena na ovom mestu datira iz druge polovine 11. veka. Prema narodnom predanju ova svetinja je zadužbina Ikonije, sestre Miloša Obilića”, kažu u Turističkoj organizaciji opštine Vladimirci.

Predanje kaže da su dve Miloševe sestre Ikonija i Vida, pratile brata na Kosovo. Kada su stigle do „ravne livade“(iznad sadašnje manastirkse crkve), Ikonija ode da donese bratu vode i vraćajući se reče mu :“O moj brate, što dobra konja videh, još da je sedlo prema njemu.“(u narodu se pod dobrim konjem podrazumeva mesto gde bi se mogla crkva sagraditi). „Blago imamo, sestro“, odgovori Miloš, „Pa mu načini sedlo, a kad se ja vratim sa Kosova, pomoći ću ti i ja.“

Miloš se nije vratio. Ikonija je sagradila Kaonu, a Vida manastir u Vidojevici.

“Zanimljivo je reći da sa ovog izvora i dan danas teče zdrava i blagoslovena pijaća voda koja ima lekovita dejstva i pruža turistima prijatno osveženje u prelepom prirodnom ambijentu gde se sam manastir nalazi, okružen hrastovom i bukovom šumom, jezerom, pomoćnim zgradama, objektima za turiste i savršeno održavan travnjak sa uređenim stazama za šetnju, a sve to nikoga ne može ostaviti ravnodušnim kao i priroda zapadne Srbije”, ističu u TO opštine Vladimirci.

U manastiru Kaona se kao velika svetinja čuva delić moštiju Prepodobne majke Paraskeve.

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Vladimirci danas” koji je finansijski podržan od strane opštine Vladimirci. Zahvaljujemo se na saradnji Turističkoj organizaciji opštine Vladimirci.

INFO 24 / Opština Vladimirci / Foto: Opština Vladimirci


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet