Nemanja Blagojević prvi stigao do Bogojavljenskog krsta

Na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, na obali reke Dunav u Sremskoj Kamenici sedmi put zaredom održano je plivanje za Časni Bogojavljenski krst. Nakon liturgije održane u Hramu rođenja presvete Bogorodice, krst je spušten do Dunava, nadomak stadiona „Fruškogorac“, a zatim su ministar odbrane Aleksandar Vulin, zamenik gradonačelnika Srđan Kružević i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin položili osveštani ledeni krst u reku.

Veliko je zadovoljstvo prisustvovati događaju koji je i ove godine ujedinio važne institucije i organizacije našeg društva kako bi ova manifestacija bila što uspešnije realizovana. Takođe, ovde se danas okupio i veliki broj građana što pokazuje da naš narod voli i poštuje svoje običaje i tradiciju i da je dostojan svojih predaka. Želim da čestitam svima koji su danas dobrovoljno, iz ličnog osećanja potrebe i želje ušli u hladnu reku, svako od njih je pobednik – izjavio je Srđan Kružević

Prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulina svi oni koji su danas skočili u Dunav nisu plivali samo da bi pokazali koliko su snažni i hrabri, već su to učinili iz ljubavi prema svom narodu, zemlji i veri.

Oni su plivali za svoju braću koja se nalaze u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini, u Sloveniji, Makedoniji, u Crnoj Gori. Dokle god je ovakvih momaka i devojaka, ovog naroda i naše države, Srbi nigde neće biti sami i ostavljeni – naglasio je ministar Vulin.

Časni krst ima posebnu simboliku, cilj plivanja za njega na Bogojavljenje je dobijanje božijeg blagoslova i on predstavlja simbol zdravlja za sve ljude koji plove i koji će ploviti tom rekom. Ove godine za Bogojavljenski krst, plivalo je preko 100 učesnika, od toga 4 žene. Razdaljinu od 33 metra prvi je preplivao dvadesetdvogodišnji Nemanja Blagojević iz Kruševca, koji u Sremskoj Kamenici pohađa Centar za osnovnu policijsku obuku i trenira vaterpolo. On je istakao da mu plivanje za Časni krst predstavlja veliko zadovoljstvo i da je to činio i prethodnih godina.

Događaj je održan u organizaciji Mesne zajednice Sremska Kamenica i Srpske pravoslavne crkve, a realizaciju događaja pomogli su Odred Žandarmerije Novog Sada, Rečna flotila Novog Sada, javno- komunalna preduzeća „Gradsko zelenilo“ i „Gradska čistoća“, Hitna pomoć, „Dečije selo“, FK „Fruškogorac“, JP SPC „Vojvodina“, KUD „Vila“ i restoran „Fruškogorski salaš“.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *