Nema nikakvih velikih planova, niti dogovora za Kosovo

Ne postoji nikakav veliki plan, niti dogovor o rešenju kosovskog pitanja, rekao predsednik Vučić i ponovio da je njegov uslov za suštinske razgovore o tom pitanju prethodno ukidanje taksi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je po povratku iz Vašingona rekao da je ovih dana bilo puno neistitina i da želi građanima da kaže punu istinu o čemu se razgovara, koje su teme na stolu i šta je to što čini Srbija po tom pitanju.

„Bilo je mnogo neistinitih vesti kako su postignuti neki veliki dogovori, kako postoji plan. O tome se razgovara, ali ništa od toga ne postoji“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Istakao je i zadovoljstvo razgovorima u Vašingtonu i naglasio da vrata našoj pčolitici u SAD više nisu zatvorena.

Ne gradim politiku i budućnost Srbije na snovima i mašti, ali je sigurno da nam vrata SAD više nisu zatvorena, te da je zahvalan ljudima iz Trampove administracije što su pookazali dobru volju prema našoj zemlji.

Vrata SAD više nisu zatvorena za Srbiju i srpsku politiku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je zadovoljstvo razgovorima u Vašingtonu i naglasio da vrata našoj politici u SAD više nisu zatvorena.

Ne gradim politiku i budućnost Srbije na snovima i mašti, ali je sigurno da nam vrata SAD više nisu zatvorena, te da je zahvalan ljudima iz Trampove administracije što su pokazali dobru volju prema našoj zemlji.

Verujem da će rezultati posete dati plodove u budućnosti, ma ko bio na vlasti u Srbiji u godinama pred nama, izjavio je predsednik Vučić.

On je u obraćanju javnosti rekao da je poseta SAD od izuzetnog značaja za interese Srbije.

„Na otvoren način mogli smo da iznesemo našu politiku, sve naše stavove i ono što posebno cenim kod Američkih domaćina je što su pokazali više nego dobru volju da nas saslušaju“, rekao je predsednik.

On je istakao da nije neko ko na snovma i mašti zasniva politiku, a pogotovo ne budućnost Srbije, ali da će vrata našoj politici u Vašingtonu u budućnosti makar biti odškrinuta, ako ne potpuno otvorena, a da svakako neće biti zatvorena.

„Zahvalan sam ljudima iz Trampove administracije na korektnosti. Pokazali su poštovanje za Srbiju, što je za našu zemlju od izuzetnog značaja. Verujem da će poseta dati plodove u budućnosti, ma ko bio na vlasti u godinama pred nama“, rekao je Vučić.

U SAD s trojicom od trojice najbližih Trampu

Predsednik Vučić kaže da je imao privilegiju da u Vašingtonu razgovara sa trojicom od trojice, neformalno, najbližih saradnika predsednika SAD Donalda Trampa – Džaredom Kušnerom, Robertom O“ Brajenom i Ričardom Grenelom, te da je sa njima imao dobar i otvoren sastanak.

Na pitanje u vezi sa tim sastankom koji je, konstatovano je, „prošao u senci“, Vučić je rekao da nisu razgovarali samo o Kosovu, te da je on ranije smatrao da je samo „priča za javnost“ da Tramp zna šta se sve zbiva oko razgovora u vezi sa KiM, ali da je sad sigurno da je američki predsednik, u najmanju ruku relativno dobro, upoznat sa tim.

„Imao sam privilegiju da sedim sa trojicom od trojice najbilžih saradnika Trampa. Neformalno, trojicom bajbližih, Kušnero, O“Brajenom i Grenelom. Dugo smo razgovarali u Beloj kući. Bio je dobar i otvoren razgovor“, preneo je Vučić novinarima.

Oni su, kaže, pratili pratili šta je sve rečeo na AIPAC-u, da imaju odličnu međusobnu komunikaciju i da rade zajedno.

Vučić je poručio da je stvorena prilika da se glas Srbije čuje i primetio da nikada neko iz Srbije nije imao veću mogućnost da sa ljudima koji su, de fakto, najbliži američkom predsedniku, toliko vremena provede i otvoreno razgovara o svim stvarima.

„Ne mogu da kažem da li sam zadovoljan, borio sam se. Iskoristio sam svaku sekundu, kao i AIPAC-u, a da li sam je dobro iskoristio, neko drugi o tome može da govori“, rekao je Vučić.

Srbija od danas vojno snažnija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija u vojnom smislu od danas značajno snažnija, nakon kompletiranja odbrambenog sistema „Pancir S1“, čiju nabakvu naša zemlja nije krila i sve je radila transparntno.

Ponosan je kaže kao predsednik i vrhovni komandant vojske koja je značajno osposobljena i operativno unapređena.

Osvrnuvši se na izjave pojedinaca o državnom udaru, Vučić je rekao novinarima da neki na taj način spremaju stvari koje bi za njih bile normalne i uobičajene.

Uporedio je to sa periodom bivše Jugoslavije kada su, podsetio je, nedeljom u popodnevnim satima prikazivani vestern filmovi koji su bili puni raznih sukoba i obračuna.

A kada bi se film završio onda bi „mangupčići“ iz kraja izašli na ulice i ponašali se isto.

Tako je, kaže, i sada, uz podsećanje da je bilo dovoljno da RTS prikaže film o Apisu i odmah se pojave „ovi Ðilasovi, koji bi da glume Apisa i da hapse Vučića“.

„Nemojte da se ponašate kao deca, ponašajte se odgovornije, u našoj zemlji postoji pravni poredak, i on se poštuje“, rekao je Vučić i dodao da oni koji rade drugacije su uništili sve što bilo moguće da se uništi i koji su otvorili najviše šest-sedam fabrika tokom nekoliko godina njihove vlasti.

Koronavirus će se, nesumnjivo, odraziti i na srpsku ekonomiju

U Srbiji još nema registrovanih slučaja koronavirusa i država če umeti da odgovori na izazov ukoliko do toga dođe, rekao je Vučić ali je naglasio da će se problemi u svetskoj ekonomiji zbog širenja novog virusa nesumnjivo odraziti i na srpsku ekonomiju.

Vučić je na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije rekao i da će narednih dana obići lekare i radnike koji učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

„Virus se još nije pojavio u Srbiji, ako se bude pojavio, građani ne treba da budu zabrinuti, imaćemo dovoljno snage, kapaciteta i moći da se surpotstavimo“, rekao je Vučić.

On je nave da koronavirus pravi velike probleme svetskoj ekonomiji, navodeći da sve svetske berze beleže pad, čak i nakon što je američki FED smanjio kamatne stope.

„Strah od nepoznatog i od koronavirusa utiče na ekonomiju, a ekonomija je najvećim delom psihologija. Doveo je do toga da imamo psihološki efekat na ekonomiju i to će se nesumnjivo odraziti i na nas“, rekao je Vučić.

On je objasnio da se Srbija, recimo, nalazi u lancu snadbevanja najmoćnijih automobilskih industrija na svetu i da, ukoliko kasne rezervni delovi iz Kine, ni Srbija neće moći da proizvede punu količinu delova, jer to nemačke komapnije neće moći da prihvate.

Pitanje je, kaže Vučić, da li će se taj problem pojaviti u aprilu, maju, junu…

„Moraćemo da pravimo posebne ekonomske projekte kojima ćemo te nedostatke da nadoknadimo, da ubrzamo projekat Srbija 2025, da prođemo bezbolno krizu i da pokušamo da uvećamo rast“, rekao je Vučić.

Ako bude potrebe, zaštitićemo granice od migranata

Srbija će, ukoliko bude potrebe, umeti da zaštiti svoje granice i teritoriju od migranata i u tome će se voditi isključivo interesima nacionalne bezbednosti i sigurnosti, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da srpske službe, nakon što je Turska otvorila svoje granice i pustila migrante sa Bliskog istoka da pređu u EU, preduzimaju mere, dobijaju sve važne informacije i da će donositi odluke u skladu sa situacijom.

„Ako bude potrebe da zaštitimo i sačuvamo granice, to ćemo uraditi na efikasan način. Ovog puta neću da čekam odgovore od EU, već ćemo se ponašati apsolutno i isključivo u interesu naše bezbednosti i sigurnosti“, rekao je Vučić.

Istakao je da građani ne treba da budu zabrinuti i da Srbija ima dovoljno kapaciteta i snage da to uradi.

On je rekao da ne može ni da komentariše „fašističke teorije“ da je neko dogovorio da se migranti nasele u određenim delovima Srbije, navodeći da to nije duh Srbije i da takav duh nije postojao u Srbiji nikada, ni tridesetih godina 20. veka.

Predsednik je rekao da je oko 130.000 migranta upućeno ka grčkoj granici iz Turske, a da je značajno manji broj prešao granicu.

„Mi ćemo gledati i kako reaguje EU. Uvek smo pokazivali solidarnost prema svima koji su izbegli iz ratnih područja i ne želimo ni prema kome da se odnosimo kao prema neljudima, ali ćemo umati da sačuvamo i bezbednost i sigurnost građana Srbije“, rekao je Vučić.

On je rekao i da će Srbija neće dozvoliti da bude parking za migrante.

„Ako bude potrebe, ako neko bude pomislio da Srbija treba da postane parking za migrante, pokazaćemo da se to neće dogoditi i na rezolutan, jasan, nedvosmislen način naši državni organi neće dozvoliti ulaz na teritoriju Srbije onim licima za koje smatramo da bi mogla da ugroze sigurnost i bezbednost Srbije“, rekao je Vučić.

Vučić kaže i da se uvek mogu dogoditi teške situacije, ali da nasilja uglavnom ima među migrantima, dok su napadi na domicijalno stanovništvo retki, te da je više napada na imovinu.

„Zavelli smo red u Šidu, u Beogradu su oni koji su fizički napadali srpske državljane privedeni pravdi i snosiće teške posledice za napade“, rekao je Vučić.

On je, međutim, dodao da ima oko 1.000 puta više takvih napada od strane Srba nego migranta i da zato neće da prihvati „fašističke teorije“ koje kruže među određenim političarima i drugim građanima.

„Naša obaveza je da pokažemo solidarnost, ali ljudi u Srbiji ne moraju da brinu, umećemo da zaštitimo granice“, rekao je Vučić.

Izjava Obradovića je definicija državnog udara

Predsednik  Vučić ponovio je da je izjava Boška Obradovića, koji je pozvao vojsku i policiju da preuzmu vlast u zemlji, par ekselans definicija državnog udara.

“Poziv na puč i na državni udar su nešto što je protivzakonito. Ne mislim da je pametno ljudima koji ne znače ništa u srpskoj javnosti pridavati poseban značaj. Pomenuo sam to kao primer neodgovornosti, ne mislim da treba da bude posebna tema“, naglasio je on.

Vučić je kazao da građani razumeju koliko je takva neodgovornost loša po zemlju, koliko nasnosi štete i probleme po demokratiju.

Kazao je da nema straha i da za razliku od njih, koji, kako kaže, imaju svoje apartmane po Londonu I celom belom svetu, on ih nema I živi u Srbiji.

“Nisam se obogatio, moje imovno stanje nije veće od onoga kakvo je bilo 2012. I planiram da ostanem da živim ovde. Koliko ću da živim, zavisi malo od mene i malo od Boga, a najmanje od Ðilasa i svih drugih. Planiram da ostanem i uradim još nekoliko važnih stvari za ovu zemlju, koje će ostati upisane u udžbenicima, kao što su bile reforme, oporavak zemlje i ekonomski napredak“, naglasio je on.

Ne proganjaju u C.Gori Grigorija i Ðilasa, već mene

Predsednik Srbije poručio da je, kako je rekao, „notorna neistina“ to što je vladika Grigorije rekao da je Srbija podržavala donošenje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Uvek je, kazao je, teško odgovarati na izjave onih koji nisu politici, iako se vladika Grigorije bavi samo politikom.

„Ali, izrekao je notornu neistinu. Nikada nismo podržavali donošenje takvog zkona, ni jednu sekundu i niko u Crnoj Gori ne progoni Grigorija, Ðilasa ili Ðorđevića, već proganjaju mene“, rekao je Vučić.

Istakao je da je u odsustvu argumenata laž povoljna okolnosti da je iskoristite za političke ciljeve.

„Nemam ništa protiv protiv tih njegovih (Grigorijevih) ciljeva, ali ne bi bilo zgoreg da to ne čini u mantiji“, naveo je Vučić.

Poručio je da ne podržava ničije stavove u Crnoj gori, već opstanak Srpske crkve i srpskog naroda.

Dodao je i da je Srbija mnogo uložila u SPC, više nego bilo koja državna vlast od 1945.

INFO 24 / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort