Nelegalni priključci na vodovodnoj mreži u Velikoj Reci najverovatniji razlog nestašice vode u ovom selu

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić i direktor Javnog komunalnog preduzeća „Drina“ Dragan Čikarić obišli su u ponedeljak, 27. aprila, sistem vodosnabdevanja u Velikoj Reci, povodom pritužbi pojedinih stanovnika ove mesne zajednice vezanih za nedostatak vode.

Zbog ovog problema radnici JKP „Drina“ bili su i prethodnog dana na terenu u Velikoj Reci i pokušavali da utvrde razloge nestašice vode u selu.

Prema rečima predsednika opštine, juče im se pridružio i komunalni inspektor, koji će i narednih dana, do konačnog rešavanja situacije, sa radnicima JKP „Drina“ obilaziti sistem vodosnabdevanja u Velikoj Reci.

Jevtić je naveo da je prilikom obilaska u ponedeljak bazen bio pun vode, što je, kako je naveo, u najmanju ruku čudno, s obzirom da je dva dana ranije bio prazan, a da u međuvremenu nije bilo padavina.

On je rekao da se zbog svega toga javila sumnja da ima nelegalnih priključivanja na sistem i da je to najverovanije razlog značajnih gubitaka vode, što će ekipe na terenu proveriti, postavljanjem odgovarajućih vodomera na ključnim mestima.

„Sve ukazuje na to da je bilo ispuštanja vode iz sistema i priključivanja mimo zvaničnih vodomera, a da su ventili uklonjeni prilikom saznanja da će ekipe komunalnog preduzeća izaći na teren da izvrše kontrolu. O čemu se tačno radi i koji su ralozi velikih gubitaka vode iz sistema pokušaćemo da utvrdimo narednih dana, različitim merenjima“, rekao je Jevtić i dodao da u ovoj situaciji, kada se izračuna, prosečna dnevna potrošnja vode po domaćinstvu u Velikoj Reci iznosi od 3000 do 5000 litara.

Predsednik opštine Mali Zvornik istakao je da lokalna samouprava intenzivno radi na poboljšanju sistema vodosnabdevanja u Velikoj Reci, ali da, ni nakon izgradnje novog vodovoda, ne može dozvoliti nelegalne priključke korisnika na mrežu.

On je naveo da je završeno projektovanje trase vodovoda Culine – Velika Reka, koji će biti povezan sa novoizgrađenim vodovodom Donja Trešnica – Amajić – Culine i umnogome poboljšati kapacitet vodosnabdevanja u ovom selu.

Procenjena vrednost investicije je 85.000.000 dinara, a sredstva za njenu realizaciju opština Mali Zvornik pokušaće da obezbedi preko Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije.

INFO 24 / Ljiljana Ristanović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *