NEĆU DA PRIČAM SA KURTIJEM DOK NE PUSTI SVE SRBE! Predsednik Vučić o teroru nad Srbima na Kosovu i Metohiji

Neću da idem u Brisel da razgovaram sa Aljbinom Kurtijem sve dok ne bude pušten svaki uhapšeni Srbin i dok se ne povuku lažni gradonačelnici. A onda ćemo da razgovaramo o tome kako na najbrži način da se formira Zajednica srpskih opština. Hoćete – hoćete, nećete – onda ste sa mnom završili!

Išao sam na razgovore skoro 11 godina, uvek sam želeo da razgovorima postižemo kompromise! Ali sada neću da idem da razgovaram sa Aljbinom Kurtijem sve dok ne bude pušten svaki uhapšen Srbin i dok se ne povuku lažni gradonačelnici! A onda ćemo da razgovaramo o tome kako na najbrži način da se formira Zajednica srpskih opština. Hoćete – hoćete, nećete – onda ste sa mnom završili!

Ovo je juče poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući poziv specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka da se u Briselu organizuje sastanak i razgovor o dešavanjima na Kosovu i Metohiji. Vučić je, posle prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću, kojoj su prisustvovali premijer i predsednica Mađarske Viktor Orban i Katalin Novak, rekao da Kurti ne želi dijalog i da je to svima jasno.

Dosta više zuluma

Predsednik države je istakao da Srbi na severu Kosova i Metohije ne mogu da trpe zulum i to što se svaki dan hapse Srbi koji su, valjda, krivi što su živi.

 Išao sam na razgovore gotovo 11 godina, svim razgovorima i pregovorima sam prisustvovao. Uvek sam želeo da razgovorima postižemo kompromise. Uvek smo želeli da čuvamo mir. Uz bezbroj teškoća i milion trzavica na dnevnom nivou, uspevali smo u tome. Verovali smo u sebe i radili dobro i sve je to nekako moglo do dolaska Kurtija na vlast, koji nikada nije pokazao želju da razgovara. Nikada nije razgovarao, dolazio je da drži monologe. Noćima ne spavam, nisam govorio o pretnjama koje su upućene Srbiji posle hapšenja ‘kosovskih policajaca’ ukoliko ne budu pušteni. Od kojih sve sila, na koje sve načine, šta će da urade, primao sam to na sebe, samo da ne kažnjavaju zemlju… Srpski narod više ne može da trpi zulum, svaki dan uhapse nekog Srbina zato što je kriv jer je živ. Jesu li rekli kako smo “izubijali” policajce i da zato nećemo da ih pustimo? Je l’ su to objavili? Što lažu? Niko ih nije pipnuo, jedu tortu, grožđe… Neću da idem da razgovaram sa Kurtijem sve dok ne bude pušten svaki uhapšeni Srbin, dok se ne povuku lažni gradonačelnici. A onda ćemo da razgovaramo o tome kako na najbrži način da se formira ZSO. Hoćete – hoćete, nećete – sa mnom ste završili – naglasio je predsednik.

Prema njegovim rečima, neka izaberu nekog drugog ko će sve na tacni da daje, jer on to neće.

– Nemojte da tražite datume, završite sa Kurtijem šta imate, jer ne pristajem na taktiku spržene zemlje i svršenih poteza. Nijedan Albanac nije upucan ili teško povređen, samo Srbi su povređeni i vode se slučajevi protiv Srba koji su ranjeni. Na dan pred Božić upucali su nam decu, a policajac koji je to uradio je na slobodi! Svaki dan uhapse nekog Srbina, verovatno samo zato što je živ. Kada pitate Euleks šta su zgrešili, napišu birokratski odgovor koji ni sami ne razumeju. A šta su ti Srbi uradili? Nisu ništa – poručio je Vučić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *