Ne prestaju borbe u Nagorno-Karabahu, povećava se broj žrtava

U Nagorno-Karabahu nastavljene borbe snaga Azerbejdžana i Jermenije. Povećava se i broj žrtava na obe strane. Savet Bezbednosti održaće danas hitan sastanak.

Vlasti Nagorno-Karabaha saopštavaju da su juče, drugog dana sukoba, poginula 53 njihova vojnika tokom sukoba sa vojskom Azerbejdžana.

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Hartjunjan navodi da je ovo rat „na život i smrt“.

Ujedinjene nacije pozivaju obe strane da hitno obustave borbe i vrate se pregovorima.

Savet Bezbednosti održaće danas hitan sastanak zbog sukoba u Nagorno Karabahu.

Iz ministarstva navode da je ukupno poginulo šest azerbejdžanskih vojnika, dok je 19 ranjeno.

Dačić: Apelujemo na obe strane da se vrate za pregovarački sto

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je za RTS rekao da su za Srbiju i Jermenija i Azerbejdžan prijateljske zemlje i apelovao da se vrate za pregovarački sto.

„Reč je o zamrznutom konfliktu u regionu Nagorno-Karabah koji traje već dvadeset godina. Ovo je i upozorenje za sve nas u regionu, koliko je malo vremena potrebno da se zapale stare vatre i koliko je važno da sačuvamo mir“, istakao je Dačić.

Vojska Nagorno-Karabaha: Oborili smo azerbejdžanski avion

Portparol predsednika Nagorno-Karabaha Vagram Pogosjan saopštio je da je vojska Nagorno-Karbaha oborila avion azerbejdžanskih snaga.Pagosjan je precizirao da je, prema informacijama kojima raspolaže vojska, reč o letelici An-2. Azerbejdžanska strana je odbacila navode o obaranju aviona kao netačne.

Poginulo još 26 vojnika

Vlasti regiona Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, saopštile su da je još 26 njihovih vojnika poginulo u sukobima sa azerbejdžanskim snagama.Obe strane optužuju onu drugu da koristi tešku artiljeriju.

Azerbejdžansko ministarstvo: Borbe nastavljene tokom noći

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su tokom noći nastavljene borbe dve strane u regionu Nagorno-Karabaha, prenosi Rojters.
Prema poslednjem izveštaju koji prenosi agencija Rojters, drugog dana rata poginulo je najmanje 55 osoba, iako nema preciznih podataka o tome koliko ljudi je izgubio Azerbejdžan a koliko Jermenija.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *