Ne popuštati sa merama za vikend, građani da budu oprezni

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić apelovao je na sugrađane da se, iako je primetan pad broja zaraženih kovidom 19, tokom vikenda kada se očekuje toplo vreme, pridržavaju svih mera i poreporuka u cilju sprečanja širenja epidemije.

On je za Tanjug rekao da je najveći rizik za zaražavanje upravo tokom vikenda i da je zato važno da se tada ne popušta sa merama.

“Mere koje su primenjene, a pre svega se odnose na striktno nošenje maski i držanje distance su dale rezulaltate i epidemiološka kriva je bolja nego ranije, ali i prethodnih vikenda bio je povećan rizik da se epidemija širi, pa tako i ovog vikenda i zato skrećem pažnju sugrađanima da je važno da vode računa, drže odgovarajuću distancu, i nose maske“, poručio je Radojičić.

Podseća da u Beogadu ima dosta mesta za obilazak, ali je važno da se to čini u krugu porodice i da se pritom drži distanca, nose maske, naročito kada se nađu u krugu nepoznatih ljudi.

Iako je manji broj obolelih i u Beogradu i celoj Srbiji, Radojičić upozorava da je situacija i dalje ozbiljna i da se moramo striktno pridržavati mera.

“Dobra je komunikacija između lekara, epidemiologa, javnosti i primetno je da veći broj ljudi nosi maske. Inspekcije kontrolišu situaciju na terenu, suština je podizanje svesti građana o značaju poštovanja mera, ne samo kažnjavanje, ali tamo gde moramo-kažnjavamo“, rekao je Radojičić.Za kontrolu nošenja maski nadležna je republička sanitarna inspekcija.

Radojičić kaže i da je tokom prethodne noći u prestonici kontrolisano 278 ugostiteljskih objekata, kao i da je napisano osam prekršajnih prijava.Najavio je intenzivniju kontrolu večeras i tokom vikenda.

“Striktnije će biti kontrolisano poštovanje mera, kao što se tiče radnog vremena, tako i nošenje maski, a lično ću ići u neke od kontrola. Veoma je važno da se sa merama ne popušta tokom vikenda“, podvukao je gradonačelnik.

Što se tiče beogradskih vrtića, Radojičić kaže da je trenutno oko 10.000 dece u obdaništima, a da ih je u poslednja dva meseca bio nešto iznad 20.000.

“Mere se striktno poštuju, vaspitačice i ostalo osobolje nose maske, grupe su manje, a strogo se vodi računa i naglašava da ako se desi da u porodici neko bude zaražen, da se ta deca izoluju, kao i ona koja su sa njima bila u kontaktu“, rekao je gradonačelnik.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *