Ne dolaze na posao, a mesečno primaju oko 4,5 miliona dinara

Troškovi plata koje primaju državni poslanici mesečno iznose oko 4,5 miliona dinara. Iako redovno primaju novac, njih 43 okupljenih oko opozicionog bloka Saveza za Srbiju odlučili su da bojkotuju Skupštinu.

Do ove računice se dolazi ako se zna da svaki parlamentarac za jedan mesec dobije oko 105.000 dinara – platu od oko 75.000, plus paušal od 30.000 dinara. Odluku da ne učestvuju u plenumu opozicionari su doneli pre deset i po meseci, što znači da su za to vreme parlament “koštali” oko 47.000.000 dinara.

Naprednjaci ih optužuju da nedolaskom pokazuju odnos prema Skupštini i građanima. Predsednica Maja Gojković poslanike je više puta pozivala da se vrate u klupe. A lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma čak je predlagao da se onima koji bojkotuju rada parlamenta oduzmu plate. Šef kluba socijalista u parlamentu Đorđe Milićević podneo je i zakon kojim predlaže smanjenje plata za neopravdane izostanke. Opozicija odgovara da je ovaj način borbe izražavanje političkog stava i da su sednice napustili, jer nema fer uslova za raspravu.

Bojkot nije nov na političkoj sceni. Još za vreme vlasti socijalista i Slobodana Miloševića, stolice rezervisane za SPO, DS i DSS bile su prazne. Predstavnici SPS tada su davali slične izjave na račun “bojkotara”, kao što danas čini SNS – da su u pitanju neradnici koji zaobilaze sednice, ali ne i plate. Radikali nikada nisu povlačili bojkot kao politički potez.

S bojkotom ili ne, Skupština se ne može pohvaliti posećenošću, osim kada su u pitanje retke sednice na kojima se, na primer, usvajaju dokumenta o Kosovu i Metohiji. Muku s kvorumom imale su sve vlasti dosad. Čak je i predsednica Skupštine Maja Gojković, uprkos tome što naprednjaci imaju komotnu većinu, bezbroj puta koristila zvonce i pozivala poslanike vlasti da daju kvorum za rad. Jer, često se dešava da je tokom popodneva sala skoro prazna.

Ni ministri nisu baš česti gosti Skupštine ili na raspravu o zakonima pošalju “zamenike”. I predsednica Gojković zamerila je nekim članovima Vlade što nisu došli na raspravu o budžetu za 2020: – Zašto nije došao ministar kulture kada imamo blago povećanje sredstava za ovaj resor. Ne mogu sa ministrom finansija da pričam o životnoj sredini.

INFO 24 / Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *