NBS: Besmislene optužbe i neistine Marinike Tepić

Po tvrdnjama Tepićeve, Narodna banka Srbije je Tešićevoj firmi „Partizan tek“ omogućila da „posluje kao kupac, a ne kao komisionar“ i da robu nabavlja i kupuje u dinarima, a nakon toga da je za višestruko veći iznos „preprodaje u devizama, bez obaveze da to prijavljuje ili da na to plaća porez“.

Sadržina mišljenja Narodne banke Srbije upućenog kompaniji „Partizan Tek“ Slobodana Tešića je nesporna, jer se tim dokumentom ne govori o poslovanju te kompanije, navodi se u komentaru NBS povodom, kako se ističe, neistina koje je iznela narodna poslanica Marinike Tepić.

„Ističemo da je mišljenje Narodne banke Srbije upućeno kompaniji “PartizanTek“, na toj konferenciji (za novinare) prikazano samo da bi se NBS dovela u vezu sa Slobodanom Tešićem, a ne zbog sadržine mišljenja koja je nesporna“, navodi se u komentaru NBS.

Naglašava se da neistine koje je Tepić iznela nanose štetu državi Srbiji i njenim institucijama.

„Navedenim mišljenjem se uopšte ne govori o poslovanju “PartizanTek“-a, niti da li ta kompanija može bude kupac, komisionar… Niti je kompanija “PartizanTek“ to pitala, niti je NBS to odgovarala, jer to i nije u njenoj nadležnosti“, saopštila je NBS.

NBS ističe da je kompanija „PartizanTek“ pitala da li mogu proizvođače u zemlji da isplaćuju u dinarima po komisionom poslu, na šta je odgovoreno da je to moguće, „ali ako se zaključi aneks ugovora o komisionu“.

„Pitali su da li može da se produži rok od dva dana da priliv prenesu krajnjem korisniku (da ne prenose odmah novac proizvođačima), a NBS im je odgovorila da ne može, jer je tako izričito propisano našim uputstvom o platnom prometu“, saopštila je NBS.

Kako navodi NBS, „u mišljenju nije bilo ničeg nezakonitog, niti spornog, a Marinika Tepić je apstraktno navela njegovu suprotnost Zakonu o deviznom poslovanju i Zakonu u obligacionim odnosima, bez ikakvog navođenja konkretnih članova, znajući da izgovara besmislene optužbe“.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *