Naučnici našli krivca za simptome korone?

Nauka je, čini se, pronašla krivca za najteže simptome COVID-19 bolesti, a reč je o ljudskom petidu bradikininu, koji je možda odgovoran za razne i ponekad smrtonosne simptome koji su viđeni kod pacijenata zaraženih novim korona virusom.

Lekovi za kontrolu bradikinina već postoje, a trenutno se provode njihova testiranja na pacijentima obolelima od COVID-19 u svrhu potencijalne terapije protiv te bolesti, piše magazin New Scientist.

Bradikinin inače pomaže u regulisanju krvnog pritiska, a kod nekih ljudi, novi korona virus, čini se, gura proizvodnju bradikinina „u petu brzinu“.

To može dovesti to svojevrsne „oluje bradikinina“ u ljudskom telu, koja pak rezultira nizom simptoma koji su učestali kod bolesti COVID-19.

Renuka Roš s Univerziteta Eastern Mićigan kaže da bi takva oluja u ljudskom telu mogla da objasni zašto je toliko aspekata COVID-19 razdvojeno, kao na primer bolovi u mišićima, blaži oblik bolesti kod žena nego kod muškaraca te sklonost Afroamerikanaca da razviju komplikacije zbog zaraze novim korona virusom.

Tim američkih naučnika je još u julu objavio studiju u kojoj su proučavali ekspresiju gena u uzorcima plućne tečnosti uzete iz devet pacijenata u Kini i uporedili nalaze sa uzorcima grupe ljudi koji nisu imali COVID-19.

U skladu sa tim, kod COVID-19 pacijenata su pronašli dokaze prekomerna ekspresije gena odgovornih za proizvodnju bradikinina, a kod grupe koja nije bila zaražena sniženu ekspresiju gena koji proizvode enzime koji drže bradikinin pod kontrolom.

Bradikinin širi krvne sudove i čini ih više propusnima, visoka količina bradikinina može dovesti do curenja iz krvnih sudova, pogotovo u područjima tela koja su bogata krvnim sudovima, kao što su pluća.

Isto tako, bradikinin može razgraditi prepreku između krvi i mozga, što sugerirše moguć uzrok zbunjujućih neuroloških simptoma COVID-19 bolesti.

Kanadski stručnjak Džo Peninger smatra da hipoteza s bradikininom ima smisla jer novi korona virus napada ACE-2 receptore u ćelijama, a oni su zaduženi i za obuzdavanje nivoa bradikinina.

S obzirom na to da virus umanjuje sposobnost tih receptora, nivo bradikinina u ljudskom telu može izmaknuti kontroli, kaže Penninger.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *