Naredne nedelje Grad raspisuje tender za izgradnju šest vrtića

Naredne nedelje Grad Beograd raspisuje tendere za projektovanje i izgradnju šest novih vrtića, najavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, gostujući u jutarnjem programu TV Hepi.

– Vrtići će biti građeni u naselju Braće Jerković na Voždovcu, naselju Mirijevo na Zvezdari, na Miljakovcu 3 u Rakovici, levoj obali Dunava u opštini Palilula, u selu Stepojevac u Lazarevcu i u centru Mladenovca – objasnio je Vesić.

On je dodao da Grad Beograd u ovom trenutku počinje gradnju, gradi ili je završio čak osam vrtića. Podsetio je da je „prošle nedelje otvoren novi objekat u Surčinu u koji će ići oko 250 mališana.

– Trenutno gradimo vrtiće u Ulici Miloja Zakića na Čukarici, Bulevaru patrijarha Pavla u Rakovici, Belom polju u Obrenovcu, Novogradskoj ulici u Zemunu, kao i u Bloku 62 i na Bežanijskoj kosi u Novom Beogradu, a prošle nedelje smo raspisali tender za rekonstrukciju aneksa zgrade Gradske opštine Vračar, koji će biti pretvoren u vrtić za oko 300 mališana – kazao je Vesić.

Otkada se u Beogradu na organizovan način brine o deci, od tridesetih godina prošlog veka, nikada u 18 meseci nije sagrađeno 14 vrtića.

– Svi vrtići biće završeni do kraja naredne godine. U njima će biti mesta za oko tri hiljade mališana. To je manje-više broj dece koji je na listi čekanja za vrtiće – ukazao je Vesić.

Dodao je da je pre osam godina na listama čekanja za beogradske vrtiće bilo oko 10.000 dece.

– Izgradnja ovih 14 vrtića koštaće Grad Beograd oko 20 miliona evra. Uprkos otežanim ekonomskim prilikama usled epidemije kovida-19, našli smo novac za izgradnju vrtića, ali i pored toga što je Grad Beograd u poslednje tri godine vratio roditeljima preko 30 miliona evra, koliko im je gradska vlast,u periodu od 2008. do 2012. godine otela, naplaćujući duplo skuplje boravak dece u vrtićima. Tada su roditelji boravak dece u vrtićima plaćali 8.500, pa 9.500 dinara, dok je danas cena oko 5.600 dinara. Za te pare koje su im uzete, a koje smo mi vratili, mogli smo da izgradimo još 15 vrtića – naveo je Vesić.

INFO 24 / Beoinfo / Foto: Beoinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *