Najnoviji podaci: Na Covid 19 pozitivne 94, umrle 4 osobe

U poslednja 24 časa preminule 4 osobe, na respiratorima je 53 pacijenta. Moramo polako da se vraćamo u redovan sistem rada, rekao ministar Lončar i najavio da Banjica više neće primati kovid pacijente.

Republici Srbiji je do 15 časova 4.maja 2020. godine registrovano ukupno 9.557 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 4.550 osoba od kojih je 93 pozitivno. Hospitalizovano je 2.023 pacijenata.

Na respiratorima je ukupno 53 pacijenata.

U Republici Srbiji testirano je ukupno 106.461 osoba.

U poslednja 24 časa preminule su 4 osobe.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 197.

Ukupan broj izlečenih građana je 1.574

Lončar:Moramo polako da se vraćamo u redovan sistem rada

Smanjuje se broj zaraženih virusom korona, ali sve kovid bolnice u Beogradu nastaviće da rade u punom kapacitetu, a prva koja će biti isključena iz kovid sistema biće Institut za ortopediju Banjica i oni više neće primati novozaražene pacijente, zbog specifičnosti posla kojim se inače bave.

To je odlučeno na današnjem sastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorila i lekarima kovid bolnica, epidemiolozima i predstavnicima sindikata.

Lončar je rekao da ne sme biti opuštanja i da posebna pažnja mora da se posveti pacijentima na dijalizi.

On je naglasio da Banjica više neće primati kovid pacijente, ali da to ne znači da će bolesnici koji trenutno tamo leže biti raspoređeni po drugim bolnicama, već da će Banjicu napustiti tek kada budu izlečeni.

Realno je da za dve, dve i po nedelje ta zdravstvena ustanova „izađe iz kovid priče“ i da nastavi sa uobičajenim radom.

Interna B i Klinika za dermatologiju KCS, koje su bile u prepravnosti da postanu kovid bolnice, mogu nastaviti s normalnim radom.

„Neophodno je sada da se ažuriraju liste čekanja i da se vide prioriteti“, rekao je Lončar i naglasio da zdravstvene ustanove polako moraju da se vraćaju u redovan sistem rada.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kaže da se situacija jeste smirila, ali da je to rezultat zabrane kretanja prethodna dva vikenda.

S popuštanjem mera očekuje se veći broj novozaraženih, zato kapaciteti kovid bolnica moraju ostati isti, rekao je Stevanović, nvodeći da kovid bolnice imaju problem šta sa izlečenim pacijentima koji su bili u domovima za stare, jer matični domovi više neće da ih prime.

Reč je, kako je rekao, obično o osobama čija su deca u inostranstvu i o njima nema ko da brine.

Takođe problem predstavlja i gde zbrinuti izlečene pacijente koji su beskućnici, a nakon bolničkog lečenja, treba još određeno vreme da provedu u samoizolaciji.

„Situacija mora sistemski da se reši za te pacijente“, naveo je Stevanović.

Zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević navela je da će sve kovid bolnice u Beogradu nastaviti da rade u punom kapacitetu, a da će se prva isključiti iz sistema Ortopedija Banjica.

„Plan je da univerzitetski centri – Novi Sad, Kragujevac, Niš i Kosovska Mitrovica, nastave da rade, a da se postepeno sekundarne zdravstvene ustanove vrate u prvobitnu funkciju“, navela je ona.

Zamenik direktora KBC „Dragiša Mišović“ Predrag Savić naveo je da je ta zdravstvena ustanova posle Infektivne klinike i Klinike za pulmologiju primila najveći broj najtežih pacijenata.

„Sada smo došli u priliku da razmišljamo kako iz kovid statusa da se vratimo u normalno stanje“, naveo je Savić i podsetio da je „Mišović“ hirurško-internistička bolnica, ali da su za dve nedelje uspeli da obuče zdravstvene radnike da pruže adekvatnu negu obolelima od kovida.

Predsednik Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić kaže da su mere koje je preduzela Vlada Srbije dale rezultate.

„Na žalost, bilo je smrtnih slučajeva, biće ih i dalje, ali neuporedivo manje nego u okruženju. Predstoji nam ne manja pažnja. Potrebno je da svu pažnju usmerimo na očuvanje zdravlja populacije“, rekao je Savić novinarima nakon sastanka.

Predsednik Granskog sindikata zdravstva „Nezavisnost“ Zoran Ilić kaže da je taj sindikat od prvog dana uključen u borbu, da je na početku bilo malo nesuglasica, ali da su mere dale rezultate.

„Ne sme biti opuštanja. Apelujem na građane da sa popuštanjem mera obrate dodatnu pažnju jer su zdravstveni radnici umorni“, naglasio je Ilić.

Sastanci ministra s direktorima kovid bolnica održavaće se na nedeljnom nivou, naredni je zakazan za ponedeljak, 11. maja.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *