Najbolju pršutu prave Radomir Šopalović i Mitar Marić

Jubilarna, 20. po redu  Pršutijada, počela je danas u zlatiborskom selu  Mačkat. 21 proizvođač suvog mesa sa teritorije opštine Čajetina i užičkog sela Kačer, takmičio se za jednu od nagrada, u kategoriji najbolje svinjske i goveđe pršute, slanine, stelje… Po oceni stručnog žirija, najbolju svinjsku pršutu napravio je Radomir Šopalović , a goveđu Mitar Marić iz Mačkata.

Pršuta – goveđa, ovčja, svinjska, razne vrste kobasica, suva slanina, ovčja stelja, čvarci…. Sve ovo ocenjivao je stručni žiri, i odlučio – u kategoriji svinjska pršuta , 3. Mesto Branko Šopalović, drugo Aleksandar Radojičić, dok  je najboljom svinjskom pršutom proglašena pršuta Radomira Šopalovića. U kategoriji goveđa pršuta, treće mesto osvojio je Milija Brković.

“Dobro drvo, klimatski uslovi, određeno iskustvo, tradicija, i to je onda dobar proizvod”, kaže Nikola Brković, proizvođač suvomesnatih proizvoda iz užičkog sela Kačer, koji je osvjio treću nagradu za goveđu pršutu.

Drugo mesto pripalo je Iliji Stojanoviću, a prvo Mitru Mariću, koji je prošle godine osvojio nagradu za najbolju svinjsku pršutu.

“Bukovo drvo, čist vazduh i kvalitetno meso, i pršuta je onda odlična. Mi koristimo samo naše domaće meso i nagrada je i ove godine dobijena”, kaže Mitar Marić, iz Mačkata.

I ove godine, Pršutijada je okupila veliki broj posetilaca, ne samo iz okolnih gradova, već i turista, kojih ovih dana ima mnogo na Zlatiboru. Na Pršutijadi se, i ove godine,  kao gost pojavio Olivije Dluzni sa svojom Francuskom tajnom.

“Bavim se uvozom sireva iz Francuske, sa Alpi. Tu je bitna geografska pozicija i punomasno mleko, da bi sirevi bili najbolji”, kaže Olivier Dluzni, Francuske tajne.

Organizatori se slažu u jednom – jubilarna Pršutijada, nakon 20 godina postojanja, zaslužuje bolje mesto, sa boljim uslovima.

Podsetimo, prva Pršutijada održana je u Mačkatu 2001. godine, a kao trodnevni događaj, koga poseti preko 10.000 gostiju, spada u red nacionalnih manifestacija.

Nada Dželebdžić / INFO 24 / Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *