„Najbolje iz Srbije”: Kolonija umetničke keramike i paraglajderista svetske klase

Na zvaničnoj internet prezentaciji predsednika Vučića u kategoriji „Najbolje iz Srbije” predstavljena je međunarodna kolonija umetničke keramike u selu Zlakusa kod Užica i Zlatni orao iz Vršca Goran Đurković, paraglajderista svetske klase i dobitnik sedam „Zlatnih orlova“, najvrednije godišnje nagrade za najboljeg vazduhoplovca u našoj zemlji.

Ta kolonija doprinela je razvoju novih tendencija u oblasti srpske i svetske umetničke keramike na temelju grnčarskog zanata.

Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa autorski je projekat akademske slikarke – keramičara Sofije Bunardžić iz Užica.

-Kada sam se pre 40 godina prvi put susrela s lončarskim proizvodima iz Zlakuse, shvatila sam svu kulturnu vrednost i bogastvo takvog načina izrade keramike. Pokretanjem i realizacijom ovog autorskog projekta namera mi je bila da omogućim savremenim umetnicima, akademski obrazovanim keramičarima vrhunske profesionalnosti iz naše zemlje i inostranstva, da istražuju i eksperimentišu u tehnici koja je za njih nova, kao i u do sada u teoriji savremene keramike nepoznatom procesu izrade – tehnici nazvanoj „Zlakusa”. Takođe, želela sam da ih uključim i u obnavljanje, nastavljanje i dalje oživljavanje ovde sačuvane tradicije, da se ne bi ugasila sa generacijom starih majstora lončara, priseća se početaka Sofija Bunardžić.

U proteklih 25 godina kroz koloniju je prošlo 360 umetnika iz 35 zemalja sveta. Posebnost kolonije ogleda se u građenju finih spona između tradicionalnog lončarstva, jedinstvenog po materijalu, metodu rada i pečenju keramike na otvorenom plamenu vatre, i savremenih tendecija u umetničkoj keramici.

Medju najboljima iz Srbije na  internet prezentaciji predsednika Republike je i Goran Đurković, vršački paraglajderista svetske klase i dobitnik čak sedam „Zlatnih orlova“, najvrednije vazduhoplovne nagrade u Srbiji. Đurković se paraglajdingom bavi već 25 godina, a svetskih i evropskih nagrada prepune su mu vitrine.

„Pokojni otac me je uveo u svet vazduhoplovstva i sa nepunih osam godina upoznao sam nebo, meteorologiju, vetrove i nestrpljivo čekao da poletim. Zahvaljujući pioniru srpskog i vršačkog paraglajdinga, pokojnom Draganu Pašaliću Pakiju, počeo sam da letim već sa 13 godina i odmah sam shvatio da želim paraglajdingom profesionalno da se bavim. Opredelio sam se za disciplinu precizno sletanje i postigao zaista dobre rezultate, ali sam i dalje „gladan“ pobeda“, kaže Đurković.

Svoj Vršac nikada nije napustio i veoma je doprineo da njegov rodni grad bude ucrtan kao vrlo značajno mesto na svetskoj mapi paraglajdinga, a u ulozi organizatora uspeo je da u grad pod Kulom dovede sva najznačajnija takmičenja. „Veoma sam srećan što je Vršac poznat među paraglajderistima širom sveta i što sa Kule poleću ljudi sa svih kontinenata”, sa ponosom ističe Goran Đurković.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet