„Najbolje iz Srbije“: Čuvar tradicije kovinskog kraja i rajska visoravan V. Brezovica

U kategoriji „Najbolje iz Srbije” na zvaničnoj internet prezentaciji predsednika Vučića, ovog petka predstavljene su zbirka fotografija, crteža, mapa i drugih predmeta našeg penzionisanog policijskog službenika i rajska visoravan Velika Brezovica.

U prostoru u Kovinu, koji je dobio od dragog prijatelja na korišćenje, Petar Lukić, poznatiji kao Cunder, smestio je svoju zbirku fotografija, crteža, mapa i drugih predmeta koja je čuvar tradicije i prošlosti kovinskog kraja. Svaku fotografiju, kartu i predmet prati tekst koji opisuje njihovo značenje i poreklo, ali ono što dodatno pojačava utisak i daje posebnu draž prilikom posete jedinstvenoj galeriji jeste sama priča gospodina Cundera o tome kako je do svojih eksponata došao. Kako kaže, oduvek ga je interesovalo ono što je bilo nekada na mestu Kovina, ko je tu ranije živeo i kako je to izgledalo pre njega. Tako se među mnogobrojnim eksponatima našla originalna Knjiga evidencije zaposlenih u Električnoj centrali u Kovinu iz 1913. godine, koju je overio resorni ministar energetike u Budimpešti, a tu su i lični predmeti lokalnih plemića i uglednih građana od pre vek i više, poput dvogleda dame Marije Maje Ostojić, pribora za pisanje advokata Bartulov Gašpara, letnjih rukavica jedne od kovinskih dama Kornelije Pipi Miler, originalne futrole i naočara Fridriha Rajha, kovinskog davnašnjeg sreskog sudije i još mnogo šta. Zanimljivo je videti i sliku srednjovekovnog grba Kovina iz 1440. godine. Petru Lukiću dodeljena je Povelja opštine Kovin za, kako stoji u obrazloženju, „trajnu postavku galerije fotografija koje predstavljaju kulturno-istorijsko nasleđe kovinske varoši“. Jedan deo te zaista vredne zbirke korišćen je i za izradu monografije „Kovin u našem sećanju“, koju je Centar za kulturu Kovina objavio krajem prošle godine.

Selimo se više od 200 km od Kovina, do netaknute prirode s obiljem trave koja predstavlja idealno mesto za napasanje stoke. Već stotinu godina u okolini krečnjačke visoravni Velika Brezovica žive bačije, koji u svojim katunima, poređanim na samom rubu visoravni, od ranog proleća do kasne jeseni napasaju stada ovaca i krupne stoke. Ovčji sir sa bačije svojevrsni je delikates, što dobro znaju kupci kojima nije teško da iz gradova poput Bora, Zaječara, Paraćina, Ćuprije, Jagodine, pa čak i Beograda, dođu do Brezovice, kako bi od stočara kupili sir u kome ima daška majčine dušice, hajdučke trave, bele ravni i drugih lekovitih biljaka kojima obiluju brezovički pašnjaci. Vladimir Ćeferjanović iz Bogovine, koji brine o 250 ovaca, što svojih, što od drugih seljana, kaže da je tokom leta bilo dosta kiše. Trave još ima dovoljno i sve dok nam vreme dozvoli, ostaćemo na bačiji, naglašava on. Kilogram kravljeg sira sa Brezovice Ćeferjanovići prodaju dvostruko skuplje od onog koji se nudi na boljevačkoj pijaci. Kao i ostali stočari na bačiji, i oni će svoju stoku tu držati do kraja oktobra, kada počinju jaki mrazevi. Nesumnjivo je da od zelenila visoravni zastaje dah u grudima, a huk vode iz nabujale reke čuje se do najudaljenijih koliba.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet