Najbogatiji čovek na svetu leti u svemir, Bezos obara Brensonovo dostignuće

Javnost će moći da prati ceo doživljaj putem lajv prenosa Blue Origin-a, a očekuje se da će misija započeti posle 13 sati po srednjeevropskom vremenu

Osnivač vodeće kompanije za e-trgovinu Amazon, Džef Bezos, danas planira da poleti u svemir, sa još troje ljudi. Let treba da bude realizovan iz Zapadnog Teksasa.

Najbogatiji čovek na planeti priprema se za raketni, 11-minutni let od 3,701.4912 km/h do ivice svemira.

Bezos, koji je osnovao Blue Origin 2000. godine sa ciljem da iskoristi nešto od svog bogatstva stečenog preko Amazona – za razvoj raketne tehnologije u razne poslovne svrhe – krenuće na svoje “vanzemaljsko putovanje” samo devet dana nakon što je to učinio milijarder i osnivač Virgin Galactic-a, Ričard Brenson.

Ipak, CNN Money piše da se tehnologije ove dve kompanije razlikuju.

New Shepard (Blue Origin) je mala, suborbitalna raketa koja leti vertikalno sa lansirne rampe, pružajući kraće iskustvo, ali intenzivnije i brže od svemirskog aviona Brensonove kompanije. New Shepard je izvršio 15 automatizovanih probnih letova, bez ljudi, a Bezos je početkom juna objavio da namerava da bude na prvom letu sa posadom.Javnost će moći da prati ceo doživljaj putem lajv prenosa Blue Origin-a, a očekuje se da će misija započeti danas, oko 13.30 sati po američkom vremenu, ako vremenske prilike to dozvole. CNN će prenositi uživo Bezosov let u svemir  i voditi blog uživo sa ažuriranjima.

Iako kapsula može da primi do šestoro ljudi, Bezos na ovo prvo putovanje ide sa tri osobe. Među njima su njegov brat Mark Bezos, zatim nekadašnja učesnica privatnog programa “Merkjuri 13”, Voli Fank (82) kojoj je to životna želja, i Oliver Daemen (18).Naime, misteriozni kupac koji ju je kupio na aukciji, za 28 miliona dolara, i želeo da ostane anoniman, odustao je od leta. Kompanija je nedavno objavila da je tako rešio zbog “problema s rasporedom”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *