Nagorno-Karabah: Nastavljeni artiljerijski sukobi; Pašinjan: Za konflikt nema vojnog rešenja

Razmena artiljerijske vatre nastavljena je i danas duž cele linije fronta u samoproglašenoj republici Nagorno-Karabah, saopšteno je iz jermenskog ministarstva odbrane. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da za konflikt u Nagorno-Karabahu nema vojnog rešenja.

“Jedinice jermenske protivvazdušne odbrane oborile su dva neprijateljska drona iznad mesta Stepanakert”, izjavila je predstavnica ministarstva odbrane u Jerevanu Šušana Stepanijan, prenosi TAS.

Istovremeno, azerbejdžansko ministarstvo odbrane je saopštilo jutros da jermenska artiljerija zasipa granatama grad Terter koji se nalazi uz samu liniju frontra.

Prema dostupnim izveštajima sa lica mesta, jermenska artiljerija uništava infrastrukturu, a u napadima ima i civilnih žrtava.

Dve strane se uzajamno optužuju za ovu najnoviju eskalaciju nasilja koja danas ulazi u četvrti dan.

Pašinjan: Za konflikt u Nagorno-Karabahu nema vojnog rešenja

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da za konflikt u Nagorno-Karabahu nema vojnog rešenja.

Pašinjan je za televiziju Rosija 1 rekao da bi za spor oko te teritorije, koja je 1990-ih godina proglasila nezavisnost od Azerbejdžana i u kojoj su Jermeni većinski narod, rešenje trebalo tražiti pregovorima pod okriljem kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a.

On je, međutim, dodao da je za takve pregovore potrebna ”odgovarajuća atmosfera”, prenosi jermenska novinska agencija Armen pres.

”Što se nas tiče, pregovori treba da se nastave sa tačke sa koje su počeli. To je format kopredsedavajućih Minske grupe”, rekao je Pašinjan, ali je dodao da je o pregovorima teško govoriti u trenutku kada su u toku vojne operacije.

Zato pre svega treba zaustaviti nasilje, poručio je.

”Azerbejdžan bi trebalo da prizna da konflikt u Nagorno Karabahu nema vojno rešenje. To nije počelo ni od čega. Dugo vremena azerbejdžanska vlada je vršila anti-jermensku propagandu i dugo vremena je pretila da, protivno svim međunarodnim pozivima, planira da pitanje Nagorno-Karabaha reši silom”, naglasio je Pašinjan.

On je dodao da se nada da će Azerbejdžan sada, kada, kako je rekao, nije uspeo da sprovede planove svog vojnog rukovodstva, shvatiti da konflikt u Nagorno-Karabahu nema vojno rešenje.

Predstavnici zemalja kolektivnog predsedništva Minske grupe – Francuske, Rusije i SAD – ponovili su u utorak apel kopredsedavajućih svim stranama da odmah prekinu neprijateljstva i nastave pregovore kako bi se pronašlo održivo rešenje sukoba.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *