Nacionalno savetovalište za pacijente obolele od raka pluća počelo sa radom

Osobe koje imaju neko maligno oboljenje svakako su u povećanom riziku od COVID– 19 infekcije, a pogotovu oni koji imaju karcinom pluća, najčešći i najsmrtonosniji malignitet kako u svetu, tako i u našoj zemlji.

Dostupnost redovnih kontrola kod lekara, pravovremena dijagnostika i lečenje predstavljaju još veći izazov za obolele od raka pluća, kada epidemija COVID-19 u Srbiji doživljava svoju kulminaciju, a gotovo svi resursi su opravdano usmereni na pacijente zaražene korona virusom. Kako bi omogućili bolju komunikaciju sa lekarima i zdravstvenim ustanovama, pravu informaciju i podršku najtežim pacijentima obolelim od raka pluća, Udruženje za borbu protiv raka pluća „Punim Plućima“ i Klinika za pulmologiju KC Srbije, osnovali su prvo nacionalno savetovalište za pacijente i članove njihovih porodica pod nazivom „Poziv Podrške“.

Savetovalište počinje sa radom od danas, 5. novembra, nalaziće se u prostorijama Klinike za pulmologiju KC Srbije, a u njegovom radu učestvovaće lekari i sestre sa Klinike. Cilj savetovališta je da bolje informiše pacijente i pomogne da njihov put, od pojave prvih simptoma, preko brze i tačne dijagnostike, do primanja odgovarajuće terapije i lečenja, bude što kraći i jednostavniji. Pacijenti će sa lekarima i medicinskim sestrama biti u prilici da razgovaraju svakog utorka i četvrtka od 14 do 17 sati. Za ove potrebe obezbeđen je fiksni broj 011 3629 270, kao i mobilni broj 065 3629 270. Takođe, sva pitanja i nedoumice, pacijenti ili članovi porodica, mogu poslati i na Viber 065 3629 270/Poziv podrške, kao i na mail: pozivpodrške@punimplucima.rs.

Povodom početka rada nacionalnog savetovališta, Olja Ćorovic iz Udruženja za borbu protiv raka pluća istakla je da je Udruženje zajedno sa lekarima, poslednje tri godine naporno radilo da se obezbede savremene terapije za lečenje raka pluća.

– Napredak naše zemlje, pogotovu u segmentu dostupnosti terapije za karcinom pluća je vidljiv i u istraživanju londonskog časopisa Ekonomist o opterećenju društava širom Evrope karcinomom pluća i kako se različite zemlje nose sa ovim izazovom. Srbija je od Ekonomista dobila prosečnu ocenu u 4 od 5 oblasti na koje se ispitivanje fokusiralo. I u segmentu rane dijagnostike Srbija brzo može da pokaže napredak, obzirom da je ove godine već najavljeno prvo sprovođenje organizovanog skriniga za rak pluća na teritoriji Vojvodine. Otkako je RFZO stavio ciljane i imunološke terapije na listu lekova, rešen je glavni problem lečenja pacijenata u Srbiji. Međutim, mnogi drugi problemi su ostali. Kada član porodice oboli od raka pluća, celoj porodici se život menja iz korena. Dijagnostika, konzilijumi, borba za terapiju, zračenje, operacije.

U razgovorima sa brojnim pacijentima i članovima porodica obolelih, shvatili smo da je brza, tačna i jasna informacija nešto što su pacijenti i članovi porodica istakli kao najvažnije. Sa druge strane, Klinika za pulmologiju leči više od 4.000 obolelih od raka pluća, što predstavlja veliki pritisak na samu ustanovu. Osnivanje jednog ovakvog savetovališta, nadamo se da će Klinici doneti izvesno rasterećenje kako bi se posvetili svojoj osnovnoj delatnosti, lečenju pacijenata – napominje Olja Ćorović.

Direktorka Klinike za pulmologiju prof. dr Violeta Vučinić Mihailović kaže da je rak pluća najčešći i najsmrtonosniji malignitet, kako u svetu, tako i u našoj zemlji.

– Od karcinoma pluća godišnje u Srbiji oboli više od 6.000, a umre 4.600 ljudi. U proseku, kod 16 osoba dnevno se dijagnostikuje ova vrsta raka, dok na žalost svakodnevno 13 naših građana izgubi bitku sa ovom teškom bolešću. Klinika za pulmologiju KC Srbije, leči oko 60 odsto pacijenata iz cele Srbije, a gotovo svaki četvrti pacijent koji uđe na kliniku ima karcinom pluća. Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine. Međutim, nakon uvođenja ciljane i imunološke terapije, verujem da tu poraznu statistiku u narednim godinama možemo da promenimo. Nacionalno savetovalište predstavlja još jedan korak u tom pravcu, a sve sa ciljem da karcinom pluća postane više hronična, a manje smrtonosna bolest- ističe prof. dr Violeta Vučinić Mihailović.

Načelnica dnevne bolnice Klinike za pulmologiju KC Srbije dr Natalija Samardžić, koja je učesnik današnjeg prvog savetovališta, ističe da je rad na osnivanju Savetovališta započet kada epidemija Covid 19 još nije bila aktuelna.

– Mi smo predlog Udruženja pacijenata za osnivanje Savetovališta prepoznali kao nešto što će koristiti pre svega pacijentima, ali i nama lekarima, kako bismo dobili povratne informacije šta je to što pacijentima predstavlja nejasnoću, gde su potencijalni zastoji i koji su to problemi koje treba da prevaziđemo na putu pacijenta kroz dugotrajno lečenje i dijagnostiku. Međutim zbog trenutne epidemiološke situacije Savetovalište ima i dodatnu vrednost s obzirom na otežanu mogućnost pacijenata u komunikaciji sa lekarima, jer u ovakvim situacijama, prava informacija je nešto što pacijent i njegova porodica je neophodno da dobiju. Vodićemo evidenciju o svim uočenim problemima i izazovima koje nam pacijenti ili članovi njihovih porodica prezentuju, kako bismo pokušali sistemski da ih rešavamo. Ovo predstavlja prvi vid organizovanog Savetovališta za obolele od raka u Srbiji i time je naša odgovornost još veća. Ni mi do kraja ne znamo sa kojim ćemo sve pitanjima da se suočimo, ali nema bojazni, to su naši pacijenti i učinićemo sve da im pomognemo da što brže i jednostavnije dobiju neophodne informacije. Ovo je naročito značajno za pacijente iz unutrašnjosti Srbije koji nemaju pristup kliničkim centrima kao građani u velikim gradovima – zaključuje dr Natalija Samardžić.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *