Na platformi „Čuvam te” omogućena onlajn prijava nasilja

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović, javni tužilac u Vrhovnom javnom tužilaštvu Branko Stamenković i vršilac dužnosti direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović prisustvovali su danas predstavljanju nove funkcionalnosti za prijavu nasilja koje uključuje decu na platformi “Čuvam te”.

U prostorijama Kancelarije za IT i eUpravu predstavljeno je unapređenje platforme “Čuvam te”, koja je počela sa radom 7. marta 2021. godine, kao jedinstveno i pouzdano mesto gde svi građani mogu da se informišu i nađu odgovore i savete za različite situacije u razvoju, usmeravanju i podršci deci.

Jovanović je ovom prilikom poručio da je sada sa novom funkcionalnošću građanima i deci, ali i prosvetnim radnicima, omogućena onlajn prijava nasilja putem formulara za prijavu.

Ministar je precizirao da je umreženo više od 2.700 entiteta – sve osnovne i srednje škole, centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite, policijske stanice, zdravstvene ustanove, nadležne resorne inspekcije i osnovna i viša javna tužilaštva.

On je naveo da će prvi put, na jednom mestu, sve nadležne institucije za svaki predmet imati bazu svih prijava nasilja koje uključuje decu, sa svim informacijama i izveštajima, informacijama o statusu postupanja ustanova i institucija, kao i informacijama o sprovedenim aktivnostima i donetim merama.

Jovanović je rekao da je cilj da se građanima omogući da na jednostavan način prijave nasilje i na transparentan način prate postupanje nadležnih institucija po njihovoj prijavi.

Zahvaljujući nacionalnoj platformi “Čuvam te”, imaćemo uvid u efikasnost postupanja svake ustanove, gde se čeka na postupanje, a kroz vreme i analize koje mere su donele pozitivne rezultate ili nisu, zavisno od toga da li se situacije nasilja sa istim licima ponavljaju ili ne, ukazao je ministar.

Takođe, kako je naveo, platforma će doprineti tome da se poveća odgovornost celog sistema, s obzirom na to da će uvid u postupanje sada biti transparentan.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković uputio je poziv građanima da koriste ovaj sistem i daju podatke o nasilju na osnovu kojih će, kako je rekao, tužilaštvo po potrebi postupati.

Želim da ova platforma više služi u edukativne svrhe, a ako bude neophodna naša aktivnost, ona neće izostati, poručio je Stamenković.

Proces funkcioniše tako što, nakon podnošenja prijave na aplikaciji, trijažni tim prijavu upućuje nadležnim institucijama.

Svaki podnosilac prijave dobija broj predmeta čiji se tok može pratiti onlajn, bez logovanja sa unosom broja predmeta.

Napravljena je i mogućnost slanja notifikacija putem imejla ili telefona, u slučaju da podnosilac prijave ostavi te podatke.

Prilikom prijave omogućeno je priložiti dokument, sliku, kao i video-zapis.

Takođe, prijava će moći da se podnese i anonimno.

Građani koji su podneli prijavu na ovaj način imaće uvid u to kojim ustanovama je predmet upućen na postupanje i da li je postupanje u toku ili je završeno.

Ukoliko više građana podnese prijavu za isti događaj, ti predmeti će biti pridruženi u okviru sistema i institucije će postupati po jednoj prijavi, a svi građani koji su podneli prijave će moći da prate status.

Deci i roditeljima je dostupna i mobilna aplikacija za android i iOS korisnike, preko koje je omogućeno da dete, jednim klikom, pošalje roditelju obaveštenje da je u opasnosti.

Samim slanjem obaveštenja, šalje se i lokacija gde se dete nalazi.

Platforma je pokrenuta od strane Vlade Republike Srbije, Kancelarije za IT i eUpravu, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva pravde i Republičkog javnog tužilaštva.

Trenutno se na platformi “Čuvam te” nalazi 13 obuka na temu vršnjačkog, digitalnog i  porodičnog nasilja, zaštite dece sa smetnjama u razvoju.

Za obuke se registrovalo više od 65.000 jedinstvenih korisnika iz 2.082 ustanove.

Pokrenuta je 144.061, dok je završeno 138.895 obuka, što govori o motivaciji korisnika, ali i o sadržaju samih obuka.

Svi sadržaji se na platformi objavljuju koordinisano i oni se baziraju na edukativnim i informativnim sadržajima, ali i psihološkim tekstovima koji objašnjavaju vrste nasilja, kako ga sprečiti i kome se obratiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *