Mnogim Milanovčima Knićko jezero je „ drugo more“. Ovde se sve zaboravlja, isključuje se mobilni telefon, slobodno vreme koristi za druženje, vožnju čamcem i pecanje, a, ako je ulov loš, spremna je alternativa; specijaliteti sa roštilja. Zaljubljenici jezera i prirode dolaze bar jednom nedeljno na svoje omiljeno mesto, gde se u mirnoći reke Gruže u kojoj se ogledaju modri i zeleni pejzaži može zaista opustiti i uživati.

Sedmično budem ovde po dva-tri dana, menjamo se, stalno neko dežura. – kaže za GM Press Božović Mihailo i dodaje – to je strast i prema pecanju i prema prirodi, pecam od malih nogu na Dičini. Ribu uglavnom spremamo kod kuće, a ovde roštiljamo.-
„Šumadijsko more“ je čisto i nezagađeno, a riba kvalitetna. Prema rečima Milanovčana, provesti vreme na bistroj vodi jezera znači biti u duhu s prirodom i skrenuti misli od svakodnevnih problema.
Odmoriš se, razmišljaš, zaboraviš probleme, ne koristiš mobilni, jedino što nije dobro je što često „preteramo“ sa mesom – kaže Stojadin Radević.
Staza do ulivanja Gruže u Boračku reku je „milanovačka mala“, ovde se svi druže i poznaju. Ljubitelji pecanja mogu upecati razne vrste ribe koja je zbog čiste vode zdrava i kvalitetna. Ako ih posluži sreća, na stolu će se naći pečen šaran, som, smuđ.
Dolazimo porodično skoro svakog vikenda, imamo svoj objekat, pecamo. –kaže Marko Miailović, dodajući da se na jezeru osećaju kao da su na letovanju u Grčkoj.

Ono što je najvažnije kada su u pitanju posetioci jezera i ribolovci, jeste da su ekološki svesni i odgovorni prema svojoj okolini, pa nakon boravka na jezeru sve ostavljaju čisto i uredno. A to jeste smisao i to znači živeti i ponašati se u skladu s prirodom.
Info 24 / Aleksandra Stevanić / Foto: INFO 24