Na korak do certifikata za organsku proizvodnju

Poslednje tri godine, preko Centra za organsku poljoprivredu grada Užica, mnogi poljoprivredni proizvođači rešili su da se bave organskom proizvodnjom. Uglavnom su to proizvodi od kozjeg mleka i jaja, a jedni od njih, Milići iz Bioske, imaju i jedno i drugo. Trenutno se nalaze u konverziji za sertifikaciju za organsku proizvodnju, a dok čekaju taj papir, na svom imanju imaju 40 koza i oko 100 koka gološijana. Ovih dana završavaju i izgradnju mini mlekare, kako bi svoje proizvode mogli da prodaju i van Užica.

Već treću godinu Biljana Milić iz Bioske, na majčinom imanju, sa suprugom i troje dece, gaji koze. Od stada sa šest, sada ima 40 koza. Sve što na imanju imaju, Milići su kupili od svojih sredstava – bez kredita ili fondacija. Bilja kaže da je zadovoljna kako se sve to odvija, kao i sa brojem jarića.

„Sad čekamo kontrolu, koja će da vidi da li sve radimo onako kako treba. Ali, ovde kod nas ništa nije đubreno sa veštačkim đubrivima i ne postoje nikakve hemikalije. Naše koze su uglavnom po ceo dan napolju, na ispaši“, kaže Biljana Milić, poljoprivredni proizvođač iz Užica.

Prošlog leta, koze su davale dnevno oko 75 litara mleka, dakle, velike količine su bile svaki dan. Od njega je Biljana pravila sir i kajmak, a u jednom momentu, kako kaže, imala je na lageru oko 500 kilograma kozjeg sira, jer je prodaja išla teško. Kaže, sve je ostalo samo na obećanjima…

„Mnogi su nam obećavali da će dolaziti da kupuju kozje mleko i sve je ostalo na obećanjima. Dolazili su ovde, obilazili koze i imanje, obećali da će i sve količine sira otkupiti, ali ništa. I to je ono što je najgore u našem poslu – nemamo sigurno tržište“, kaže Biljana.

Koze na imanju porodice Milić

Uporedo sa kozama, Bilja gaji i atohtonu sortu koki gološijana, ali i još po neku staru sortu, jer kako kaže, jedno sa drugim na selu ide. I kozji proizvodi i jaja, nalaze se u konverziji za organsku proizvodnju. Sada ima jato od oko 100 koka.

„Koke su najmanje zahtevne, jer oko njih ima najmanje posla. I one su po ceo dan napolju, kljucaju, tako se hrane, i ta domaća jaja prodajem po ceni od 20 dinara“, priča nam ova vredna domaćica.

Da bi proizvode od kozjeg mleka prodavala i dalje od Užica, potrebno da je ima mlekaru, čiju je izgradnju već započela. Tu je objekat, samo da se sredi unutra, i onda za Miliće nema zime.

„Biće nam mnogo lakše kada završimo taj objekat, jer ću imati uverenje o ispravnosti pravljenja proizvoda, koje onda mogu da prodajem i u Beogradu i po drugim gradovima, pa i po restoranima“, zaključuje Biljana Milić.

Kada prošire proizvodnju, Bilja kaže da će sve moći kao porodica da rade sami, jer, radnika svakako nema, a njih ima dovoljno – ona, suprug Darko, njena majka i troje dece, a pogotovu stariji sin, koji planira i da se posveti ovom trenutnom poslu, ali i da ga dalje širi, kupovinom krava.

Nada Dželebdžić / INFO 24 / Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *