Na inicjativu Vučića popisuju se žrtve NATO bombardovanja

Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uskoro bi trebalo da bude formirana komisija koja će utvrditi tačan broj stradalih tokom NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine, pišu „Večernje novosti“.

Kako navodi list, ideja je da komisija „startuje“ do 24. marta, na godišnjicu početka bombardovanja, a biće formirana odlukom Vlade Srbije, koja će obezbediti i sredstva za njen rad.

Kako objašnjavaju „Novosti“, struktura će se zasnivati na vertikalnoj organizaciji – od lokalne policijske stanice i vojnih odseka, do grobalja i crkvenih parohija.

U ministarstvima, posebno vojnom i MUPa, kao i VBA i BIA, i na nivou pokrajine i lokalnih samouprava, biće formirane radne grupe za istraživanja, koje će imati saradnike i privremena radna tela.

Svi oni će biti „pod kapom“ državne komisije, dodaju „Novosti“.

Ni posle dve decenije ne postoji tacan spisak svih žrtava, a procene su da je od 24. marta do 10. juna 1999. poginulo između 1.500 i 2.500 ljudi, a oko 6.000 ranjeno.

Međutim, njihova imena niko nije popisao, niti napravio jedinstvenu bazu podataka.

Zasada se zna da je za 78 dana agresije poginulo najmanje 79 dece i 754 pripadnika Voske i MUP-a.

Ukoliko bi se posmatrao period od 1. januara 1998. do kraja bombardovanja, ubijeno su 1.002 pripadnika vojske i policije.

Za 11 nedelja svakodnevnih vazdušnih napada, NATO je izvršio 2.300 udara na tadanju SR Jugosalviju i bacio 22.000 tona projektila, među kojima 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i bombi punjenih obogaćenim uranijumom.

INFO 24 / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

One thought on “Na inicjativu Vučića popisuju se žrtve NATO bombardovanja

  1. „Били смо само деца
    и још увек умиремо од НАТО бомби…
    Молимо Вас деконтаминирајте Србију!“
    Зашто деца и грађани Србије и даље морају да умиру од рака (тумора, канцера) и леукемије од зрачења тј. радијације осиромашеног уранијума НАТО бомбардовања 1999., већ 20 година и убудуће? Зашто Запад неће да нам помогне да деконтаминирамо нашу земљу, реке, итд.?
    https://pravoslavnasrbskazajednica.blogspot.com/2019/04/blog-post.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *