MOR i EBRD: Paket Kovid mera Srbije najizdašniji na Z. Balkanu

Srbija usvojila najizdašniji i najsveobuhvatniji ekonomski paket među ekonomijama Z. Balkana, pružajući univerzalnu podršku i firmama i građanima, objavile su Međunarodna organizacija rada (MOR) i EBRD. To je još jedna potvrda da smo na pravi način pomogli našu privredu i pogodili pravo u centar, izjavio ministar finansija Siniša Mali.

U izveštaju MOR-a i EBRDA-a “COVID-19 i zapošljavanje“, pristup koji je Srbija zauzela okarakterisan je kao skloniji tzv. „greškama inkluzije“, odnosno pružanju pomoći i onima kojima to zaista nije potrebno („dobitnicima“) nego „greškama isključivanja“, odnosno nepružanja pomoći onima kojima je to potrebno („gubitnici“).

Prema tom modelu, merama za očuvanje radnih mesta (kroz direktnu podršku i odlaganje poreskih obaveza) smanjuje se stopa siromaštva za 1,2 procentna poena u svim starosnim grupama, ali je ona ipak na pola puta od nivoa siromaštva na kojem je bila pre krize.

Kada se miksu doda i mera pomoći svim građani od 100 evra, efekat kombinovanih mera protiv siromaštva je izuzetno snažan, pri čemu smanjujuje „relativnu stopu siromaštva na 22,9 procenata, ispod nivoa pre krize“, piše u sažetku izveštaja MOR-a i EBRD-a o Srbiji.

Dalje se ističe da ovaj model pokazuje da je kombinovanim efektima mera za očuvanje radnih mesta i jednokratnom movčanom pomoći svim punoletnim građanima, Srbija uspela da „obuzda širenje siromaštva, pri čemu je samo novčana pomoć uspela da smanji Ginijev koeficijent za jedan ceo poen“.

Još jedna potvrda da smo ekonomskim merama pogodili u centar

Izveštaj Međunarodne organizacije rada u kome se detaljno analiziraju ekonomske mere koje je Srbija sprovela usled pandemije koronavirusa još jedna je potvrda da smo na pravi i sveobuhvatan način pomogli našu privredu i pogodili pravo u centar, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Srbija je, generalno, usvojila najizdašniji i najsveobuhvatniji ekonomski paket među ekonomijama Zapadnog Balkana, pružajući skoro univerzalnu podršku i firmama i građanima, upravo su objavile Međunarodna organizacija rada (MOR) i EBRD.

Tim povodom Mali kaže:“Iako su pojedini kritikovali jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra, u izveštaju se navodi da je upravo ta mera podstakla potrošnju i smanjila stopu siromaštva. To je, prema njihovom modelu, doprinelo smanjenju Gini koeficijenta za jedan procentni poen“.

Mali ističe da, takođe, potvrđuju i da je Srbija donela najveći paket među zemljama Zapadnog Balkana, na šta smo posebno ponosni.

Ovaj izveštaj je i najbolji odgovor svim kritičarima naše ekonomske politike, koji koriste svaku priliku da osporavaju svaki naš potez, naglasio je Mali.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *