Momirović: Ulaganjem u infrastrukturu Srbije i Crne Gore jačamo regionalnu politiku mini Šengena i podižemo ekonomski standard naših građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović sastao se danas sa ministrom za kapitalne investicije Crne Gore Mladenom Bojanićem sa kojim je razgovarao o najvažnijim aspektima saradnje u oblasti infrastrukturnih projekata, železničkog i avio saobraćaja.

Ministri su prvobitno razgovarali o toku projekta izgradnje autoputa E-763: Požega-Boljare, koji od izuzetnog značaja za razvijanje putne komunikacije i dalje povezivanje regiona. S tim u vezi, ministar Bojanić informisao je ministra Momirovića o trenutnom statusu aktivnosti i planovima na projektu sa crnogorske strane do granice Boljare. Beograd – Južni Jadran od izuzetne je važnosti za obe države, jer ne samo  predstavlja vezu između Srbije i Crne Gore,  već u širem kontekstu povezaće Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju, zaključili su ministri tokom sastanka.

Ministar Momirović je istakao da je od brojnih državnih investicija u Srbiji u domenu železničke infrastrukture, putnog, vodnog i aviosaobraćaja, jedan od ključnih onaj koji će da spoji Beograd i Podgoricu na auto-putu Miloš Veliki: ,,Sada izvodimo radove na deonici od Čačka do Požege a vrlo brzo se spremamo da potpišemo komercionalni ugovor za deo puta od Požege preko Arilja, Ivanjice, Duge Poljane do Boljara. To je deonica od 107 kilometara, za nas jako značajna i strateški važna, jer ukoliko mi povežemo i približimo Srbiju i Crnu Goru, Beograd sa Barom, mi potpuno podižemo ekonomske perspektive građana naše dve republike”.

Momirović je napomenuo da su trenutno najpovoljnije okolnosti za razvoj infrastrukture u obe države i njih treba što bolje iskoristiti kako bi se omogućio slobodan protok ljudi i robe na teritoriji cele Jugoistočne Evrope, što je osnova regionalne politike i ideje mini Šengena.

Ministar Bojanić je istakao da crnogorska strana za cilj ima da se što pre nastave planirane aktivnosti na izgradnji auto-puta između Crne Gore i Srbije i s tim u vezi  izneo da je danas dogovoreno da se već u maju ove godine potpiše sporazum o formiranju zajedničkih timova koji će raditi na definisanju tačaka budućeg auto-puta kod granice Boljare.

,,Po pitanju železničke infrastrukture imaćemo zajedničke radove i projekte, a u narednih par meseci ćemo u Bijelom Polju imati i zajednički  granični prelaz, ukidaju se duple granice, što će smanjiti sve carinske administrativne procedure” rekao je Bojanić.

Po pitanju saradnje u aviosaobraćaju, ministar Bojanić je napomenuo da je Republika Crna Gora povodom slučaja nacionalne avio kompanije Montenegro erlajns uprkos prethodnim problemima,  rešiti sve finansijske obaveze i preuzeti ih na sebe, dodavši da uskoro počinju letovi nove nacionalne avio kompanije Crne Gore, za koju na destinaciji između naših zemalja prve letove očekuju u junu ove godine.

,,Nova avio kompanija Crne Gore radi na tome da što pre uspostavimo vazdušni saobraćaj Podgorica-Beograd i Tivat-Beograd, jer svakako su se te dve destinacije pokazale kao ekonomski najisplativije i najkorisnije po pitanju ekonomske saradnje, i zbog protoka ljudi, a i za turističku privredu Crne Gore”, istakao je Bojanić.

/INFO24/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet