Momirović: Podrška Ziđinu i HBIS-u koje doprinose ukupnom BDP-u Srbije

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović poručio je sinoć da će resorno ministarstvo dati snažnu podršku  kompanijama Ziđin i HBIS koje su najveći izvoznici i koje značajno doprinose ukupnom BDP-u Srbije.

Momirović je nakon radnog sastanka sa predstavnicima HBIS GROUP Serbia iz Smedereva kao i sa predstavnicima Zijin Mining Group iz Bora, generalnim direktorima Serbia Zijin Copper i Serbia Zijin Mining Group, istakao da su ovo dve najveće kompanije u Srbiji kada je reč o izvozu, u kojima radi više desetina hiljada ljudi, direktno i indirektno.

Ministar je naglasio da su investicije ovih kompanija spasile  istok Srbije i danas daju ogromnu podršku našem industrijskom kompleksu u ovom delu zemlje.

On je dodao da je Smederevo danas mnogo razvijeniji grad, sa prosečnim platama iznad republičkog proseka i tome doprinose najpre višemilionske investicije železare u Smederevu.

Prema njegovim rečima, ova kompanija je samo u prošloj godini imala izvoz veći od 830 miliona evra.

Raduje nas to da železara u Smederevu beleži ove istorijske rezultate, uprkos energetskoj krizi i problemima u snabdevanju u celom svetu. To je dobar znak za našu privredu, građane u Smederevu i okolini, jer to obezbeđuje stabilna radna mesta i visoke plate, ukazao je on.

Momirović je napomenuo da prema projekcijama stručnjaka u Boru imamo ležište sa značajnim rezervama bakra i zlata na globalnom nivou, što je i znak svetle budućnosti za ekonomiju cele Srbije.

Zijin Mining Group je do sada investirao 2,3 milijarde dolara, a u ovoj kompaniji u Boru gde radi više od 7.200 radnika prosečna plata je danas 110.000 dinara. Bor je bio pred nestajanjem, totalnim gašenjem, ali smo odgovornom politikom uspeli ponovo da podignemo ovaj kraj, rekao je Momirović.

Ministar je naveo i da je sa predstavnicima kompanija Ziđin i HBIS razgovarao o daljim investicijama, povećanju izvoza, ali i o tome šta će potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom doneti ovim i drugim kompanijama koje posluju u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *