MOMIROVIĆ: NЕĆЕMO TOLЕRISATI UNIŠTAVANJЕ NAŠЕ ŽЕLЕZNICЕ

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da su u ponedeljak uveče na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad, “besprizorni kriminalci” izveli tešku krađu.

Kako je rekao, oni su oštetili Železnicu Srbije, a samim tim i državu Srbiju.

“Ovakvi postupci ne samo da su nas naterali da smanjimo brzinu vožnje sa 200 kilometara na čas na 20 kilometara na čas, već izazivaju ogromnu opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju ugrožavajući na stotine života, kao i redovno odvijanje železničkog saobraćaja”, upozorio je Momirović.

On je istakao da Srbija ima najbržu prugu u istočnoj Evropi, da je uloženo više od milijardu evra da bi se spojila dva najveća grada i istakao da Srbija neće tolerisati takve akte.

“Nećemo dozvoliti da kriminalci ugrožavaju železničku imovinu, nećemo dozvoliti da bilo ko pljačka ono što su naši radnici izgradili teškom mukom, ono što su naši građani finansirali i država će imati snage da se suoči sa ovim problemom, da sve ljude koji su učestvovali u ovom kriminalnom aktu privede pravdi i da odgovaraju za počinjeno delo”, rekao je Momirović.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštava da je Zakon o železnici predvideo da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina, a u slučaju da neko lice zbog toga bude teško povređeno ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina.

U ponedeljak 10. oktobra, u večernjim satima na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad ukradene su čvrste tačke kontaktne mreže na sva četiri koloseka pa su na delu između Stare i Nove Pazove uvedene lagane vožnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *