Momirović: Investicija od pet miliona evra za razvoj trening centara u železničkom saobraćaju

Ulaže se pet miliona evra za nabavku najsavremenije opreme za praktičnu obuku budućih mašinovođa Železničke tehničke škole i Visoke železničke škole u Beogradu, istakli su danas ministri Tomislav Momirović i Branko Ružić nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji na razvoju trening centara u železničkom i vazdušnom saobraćaju.  

Cilj potpisivanja ovog značajnog memoranduma je ubrzanje saradnje sa preduzećima u oblasti železničkog saobraćaja i prema njihovim  potrebama kreiranje i implementacija novih profila u obrazovni sistem u okviru železničkih škola u Beogradu. Tim povodom, Vlada Republike Srbije donela je odluku o formiranju trening centara za razvoj železničkog saobraćaja pri Železničko tehničkoj školi, koji će biti prepoznat ne samo u Srbiji nego i u regionu.

,,Investicije koje Vlada Republike Srbije trenutno sprovodi u železničku infrastrukturu i nabavku novih vozova nisu viđene više od 50 godina i da je Srbija trenutno u procesu izgradnje potpuno nove železničke infrastrukture” kazao je Momirović.

On je istakako da je cilj da đaci koji će pohađati železničke škole dobiju priliku da uče i budu spremni za upravljanje najsavremenijim brzim vozovima, kao i da održavaju modernizovane pruge i učestvuju u železničkim preduzećima.

,,Mi sa ovim investicijama omogućavamo da vratimo železnicu onde gde je bila nekada, na mesto koje ona u svim razvijenim evropskim državama sada zauzima. Ovaj memorandum je jedna od najvažnijih stvari kako bismo mi potrebe za kadrovima u železnici mogli da proizvedemo. U narednim godinama ćemo u tu školu uložiti pet miliona evra” rekao je Momirović. ,,U obrazovanje kadrova za potrebe železnice od naredne godine uvodimo dualno obrazovanje koje podrazumeva i učenje kroz rad u kompanijama železnice Srbije’’ izjavio je Ružić. On je naveo da je plan da u narednom periodu se sprovede nabavka najmodernijih stacionarnih simulatora cele kabine za upravljanje vozovima za mašinovođe, kako na železnici, tako i u tramvajskom saobraćaju i da su takvi simulatori  pandan već poznatim simulatorima koje koriste piloti Er Srbije i kakve ima Vazduhoplovna akademija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet