Moleban i doček srpske Nove godine ispred Hrama Svetog Save

Ispred Hrama Svetog Save doček pravoslavne Nove godine, uz molitveni skup podrške srpskom narodu.

Srpska Nova godina dočekuje se 14. januara po Gregorijanskom kalendaru. Po Julijanskom kalendaru taj dan je 1. januar.

Slavi se uglavnom u državama sa većinskim pravoslavnim stanovništvom – Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori, Makedoniji, Republici Srpskoj…

Vatromet u ponoć kod Hrama Svetog Save je tradicija Beograda, kao i Božićno seoce, kulturno-zabavna manifestacija u kojoj se svake večeri održava prigodni program.

SPC poziva Beograđane i goste srpske prestonice da dođu na moleban podrške Srbima sa KiM i Crnoj Gori u 23.30 ispred Hrama.

Plato ispred Hrama Svetog Save na Vračaru mesto je na kojem veliki broj Beograđana tradicionalno dočekuje pravoslavnu Novu godinu.  Organizatori dočeka, kao i čelnici grada pozivaju sve da isprate raznovrstan program u okviru manifestacije Božićno seoce koja će trajati još dve nedelje. Veliki odziv sugrađana svih generacija pokazao je organizatorima da su na dobrom putu.

Osim srpske Nove godine, 14. januara se slave krsna slava Vasiljevdan i Mali Božić.

Za vreme komunističke vlasti, nije se slavila srpska Nova godina, odnosno nije bilo organizovanih javnih dočeka, ni dočeka po restoranima i kafanama.

Iako se danas rado dočekuje po gradskim trgovima i ugostiteljskim objektima, srpska Nova godina, za razliku od one druge, nije državni praznik i neradni dan.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *