Mitropolija: Zakon donet da bi se otela imovina pravoslavne crkve

Mitropolija crnogorsko primorska istakla u saopštenju da su se potvrdile sumnje da se ovaj zakon donosi, ne da bi se obezbedila sloboda vere, već da bi se pristupilo otimačini imovine pravoslavne crkve.

Reagujući na donošenje zakona o slobodi veroispovesti Mitropolija je istakla da su predloženi amandmani bili minimum minimuma, a da je crnogorski režim njihovim odbijanjem u suštini odbio da se o svojinsko-pravnim odnosima raspravlja pred sudovima te zemlje u redovnim postupcima u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

U saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko primorske se navodi da je Skupština Crne Gore usvojila „diskriminatoran i neustavan Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, prethodno odbivši tri amandmana, koje je preko poslanika Demokratskog fronta, dostavila Mitropolija crnogorsko-primorska“.

Dodaju da je amandmane prethodno odbila i Vlada Crne Gore na svojoj vanrednoj sednici, kao i da su imali još niz primedbi na predlog zakona, na koje im nikad nije odgovoreno, a radi mira i bratske sloge predložili su samo tri amandmana.

„Dostavljeni amandmani su predstavljali minimum minimuma koji je Vladi i Skupštini ponuđen od crkve, kako bi se doprinijelo smirivanju društvenih tenzija i preduprijedile teške posljedice koje mogu nastati donošenjem ovakvog Zakona“, navodi se u saopštenju.

„Amandman na članove 62, 63 i 64, koji su bili najproblematičniji, glasio je: članovi 62, 63 i 64 predloga zakona brišu se i dodaje novi član 62 koji glasi: ‘Imovinsko-pravni sporovi između Crne Gore i vjerskih zajednica u pogledu vjerskih objekata i zemljištu koji su nastali do 1. decembra 1918. godine isključivo se mogu rješavati pred nadležnim sudovima u parničnim postupcima u skladu sa ratifikovanim međunarodnim ugovorima, Ustavom Crne Gore, Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, Zakonom o državnom premjeru i katastru nepokretnosti i drugim relevantnim propisima. Postupke će u ime Crne Gore voditi Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore“, ističe se u saopštenju.

Ukazuju da je crnogorski režim odbijanjem ovih amandmana, „koji su predstavljali časni izlaz za sve u ovoj nečasnoj raboti, u suštini odbio da se o svojinsko-pravnim odnosima raspravlja pred sudovima ove zemlje u redovnim postupcima, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije“.

„Na taj način su jasno potvrđene sumnje naše crkve da se ovaj zakon, prije i iznad svega, donosi, ne da bi se obezbjedila sloboda vjere već da bi se pristupilo otimačini imovine pravoslavne crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsjednik te partije i predsjednik Crne Gore – stvaranju/“obnovi“ nove, državne, podobne i poslušne režimu „autokefalne crnogorske pravoslavne crkve“, navedeno je u saopštenju.

Smatraju da svu odgovornost za posledice donošenja ovakvog zakona snose direktno poslanici koji su glasali za njegovo usvajanje, Vlada Crne Gore koja ga je predložila, kao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović „izazivajući naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom naše zemlje, nečuvene diobe i mržnju i uvodeći Crnu Goru u situaciju koja nikome dobra donijeti ne može“.

„Zahvaljujući ovome, pravoslavni vjernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji“, zaključuje se u saopštenju Mitropolije crnogorsko primorske.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *