Miroslav Čučković za INFO 24: Ne postoji zahtev stanovništva koji danas ne može da bude realizovan

Predsednik gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković gostovao je u emisiji “Gradske teme” i za INFO 24 govorio je o aktuelnim gradskim temama opštine Obrenovac.

Ove godine Obrenovac slavi jubilej, 160 godina od dobijanja imena, a predsenik je za INFO 24 istakao značajne promene ove opštine.

U ovoj godini jubileja imali smo tu sreću i radost da je auto-put Miloš Veliki koji je dobio ime po Milošu Obrenoviću završen. Ovo je za nas i našu budućnot veoma značajan infrastrukturni projekat. Paralelno sa izgradnjom deonice Obrenovac-Surčin rađena je i fabrika “Mei Ta” . Ona je završila svoj drugi pogon i danas u njoj radi preko 3.000 ljudi. To su pre svega mladi ljudi koji su bili bez zaposlenja. Kao rezultat toga u toku 2019. godine nezaposlenost se spustila 10%, aplan je da suštinski iskorenimo nezaposlenost u Obrenovcu – pričao je prvi čovek Obrenovca.

U centru Obrenovca počinje sa radom nova zgrada Doma zdravlja, sa svojim specijalističkim ordinacijama. Imamo i nekoliko fiskulturnih sala za sve one koje ih nisu imale do sada. Izvršili smo toplifikaciju svih naselja koja su mogla da dobiju grejanje. Što se tiče kanalizacije i vode, preko 30 km smo uradili tokom 2019. godine i sa velikim cevovodom hitamo ubrzano ka Ubu, odnosno ka naseljima Piroman, Brović, Trstenica, Ljubinić, Orašac, Dren i Ukućevica. To su jedina naselja koja nemaju zdravu, pitku vodu u svojim domaćinstvima i taj ciklus ćemo zaokružiti do 2024. godine. Što se tiče kanalizacije, ove godine se završavaju radovi na izgradnji kanalizacionog sistema na Valjevskom putu ka Ubu. Započećemo izgradnju kanalizacije ka Šapcu – saopštio je Čučković za INFO 24.

Ostali smo dosledni svojim projektima koji su jedinstveni u Srbiji, a to je besplatno letovanje i zimovanje za sve mališane u osnovnoj školi od prvog do četvrtog razreda, kao i besplatan sport za sve mališane u takmičarskom pogonu od petog razreda do punoletstva. Takođe penzionerima se organizuju besplatnni izleti, odnosno dvodenvni boravak u Vrnjačkoj Banji uz lekarski pregled i razonodu – naveo je predsednik opštine Obrenovac.

Prvi čovek Obrenovca 2019. godinu opisuje kao uspešnu godinu u svim segmentima, a za INFO 24 posebno je istakao da je zadovoljan visinom budžeta od 2,2 milijarde dinara.

Mi smo zadovoljni jer smo ga sami zaradili i to je najveći kvalitet naše ekonomije danas. Kada pogledate na ulici, svaka druga sijalica u Srbiji gori zato što je napravljena termoelektrana u Obrenovcu. Kada pogledate neki kvalitetan automobil znajte da je tubro punjač njegovog benziskog motora napravljen u Obrenovcu. Te dve komponente i poljoprivredu koju smo takođe istakli kao naš treći stub razvoja. Svaki drugi proizvod na pijacama je iz Obrenovačkih bašti, a to je nešto što stvara mogućnost da naš budžet bude veći. Ne postoji zahtev stanovništva koji danas ne može da bude realizovan – rekao je prvi čovek Obrenovca za INFO 24.

Blizina Beograda ali i raskršće koridora 10 i 11 doveli su do toga da se Obrenovac počeo ubrzano razvijati u privrednom ali i u svakom drugom smislu, a Čučković je saopštio da su trenutno u završnoj fazi pripremene aktivnosti za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju najvećeg tržnog centra od Šapca do Beograda. Kako navodi predsedink opštine planirano građenje ali i otvaranje ovog tržnog centra očekuje se u 2020. godini.

Obrenovčani imaju čime da se ponose, a pre svega sistemom za daljisko grejanje koje je prema podacima najbolje i najjeftinije u Srbiji.

Možemo se pohaliti da je toplovod Obrenovac po mnogim pokazateljima jedan od tri sistema daljinskog grejanja u Srbiji. Po dužini sekundarne mreže smo apsolutni rekorder i prvi sistem u Srbiji. Naša mreža od 270 km trase je nešto što je iznad mnogih velikih gradova. Izuzetno smo ponosni na sistem daljinskog grejanja, to je najbolje grejanje u Srbiji – za INFO 24 izjavio je direktor JKP Toplovod Obrenovac, Boris Ivković.

Velike investicije obeležile su 2019. godinu u Obronevcu, a jedna od njih je ulaganje u novu vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Ovu godinu ćemo pamtiti po velikoj ekspanziji. Pre dve godine smo napravili jedan ozbiljan plan kako da do 2024. godine na teritoriji naše opštne dovedemo pitku i zdravu vodu iz našeg vodovoda do svakog stanovnika. U prethodne tri godine izgrađeno je preko 23 km nove kanalizacione mreže i preko 12 km nove vodovodne mreže uz veliku pomoć grdaskih vlasti, prevashodno zamenka gradonačelnika grada Beograda Gorana Vesića i uz velike investicije direkcije za izgradnju grada Beograd – rekao je direktor JKP Vodovod i kanalizacija Branko Matić.

JKP poseduje ozbiljan mašinski park koji ima 10 smećara koji svakodnevno iznesu 55 tona komunalnog otpada što je na nedeljnom nivou između 400 i 450 tona komulanog otpada koji se skladišti na našu deponiju “Grebači”. Pokrenuli smo i primarnu separaciju, odnosno odvajanje reciklažnog otpada: otpadni karton i aluminijum u vidu limenki ili pet amlalaža – objašnjava direktor JKP Obrenovac Slavko Berić.

Direktor SKC Obenovac Ivan Jegorović istako je da Obrenovac poseban značaj pridaje kulturi, kao i da je repertoar SKC-a veoma šarenolik i bogat sadržajem.

Za manje od godinu dana postojanja profesionalnog pozorišta Obrenovac imali smo preko 10 premijera pozorišnih predstava. Imali smo i večernje predstave i dečije predstave. Napravili smo festival studenskog teatra gde smo imali sjajne klase Fakulteta dramskih umetnosti različitih vrsta iz Srbije i okruženja. Trudimo se da maksimalno podignemo kulturu, na viši nivo i uspeli smo u tome. Pored pozorišnih predstava imamo sjajnu galeriju i bioskop koji je pun za svaku projekciju – pričao je direktor SKC Obenovac, Ivan Jegorović.

Važnu ulogu za Gradsku opštinu Obrenovac ima i poljoprivreda. Njen razvoj i samim tim razvoj sela i opstanak stanovnika u njima jedna su od prioriteta lokalne vlasti.

Mi smo najkvalitetniji povrtari. Naši proizvodi na tezgama su uglavnom zeleniši. Imamo i veliki broj proizvođača mleka i mlečnik prerađevina, kao i kvalitetnih količina mesa – rekao je Čučković.

Emisija je emitovana na televiziji Studio B, INFO 24 i KLIK TV, a ceo intervju možete pogledajte na našem YouTube kanalu:

Katarina Korać / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *