Mir Božji, Hristos se rodi

Najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Hristovog proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar.

Božićnu liturgiju od devet časova u Kripti Hrama Svetog Save služi patrijarh srpski Irinej koji je u Božićnoj poslanici poručio da glavna poruka i ovogodišnjeg Božića treba da glasi da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu.

Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

Kao datum Hristovog rođenja, 25. decembar, uveden je u četvrtom veku, u vreme cara Arkadija. Taj datum se i danas poštuje, s tim što se on u julijanskom kalendaru poklapa sa gregorijanskim 7. januarom, pa pravoslavne crkve koje poštuju julijansko vreme toga dana slave praznik rođenja Isusa Hrista.

Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi greh.

U pećini u Vitlejemu Marija je u slamu povila novorođenog Spasitelja i poklonila mu se kao Bogu.

„U isto vreme, nad zemljom izraelskom pojavi se velika sjajna zvezda koja beše neobična stoga što se nije kretala od istoka ka zapadu već se kretala prema jugu, a ne beše na visini kao sve zvezde već u visini ptičjeg leta“, piše u jevanđelju.

Zvezdu su četrdeset dana pratila trojica mudraca, Gašpar, Baltazar i Melkior. Stigavši u Jerusalim, u vitlejemskoj pećini, nad kojom se zaustavila zvezda, poklonili su se detetu „kao caru nad carevima i darivali ga zlatom, a potom tamjanom kao Boga i smirnom kao prvosveštenika i učitelja“.

Car Irod je, u strahu za svoj presto, naredio da se u Vitlejemu pobiju sva muška deca do dve godine, nadajući se da će među njima biti i novorođeni Isus. Prema jevanđelju, ubijeno je 14.000 dece, ali je sveta porodica prebegla u Misir u Egiptu, gde je živela do Irodove smrti.

Pripadnici MO i VS dočekali Božić u Hramu Sv. Save

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dočekali su Božić u Hramu Svetog Save,

Svetom arhijerejskom liturgijom tačno u ponoć, koju je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru služio episkop remezijanski Stefan, vikar patrijarha srpskog Irineja i nastojatelj Hrama Svetog Save.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, bogosluženju u najvećem srpskom hramu prisustvovali su, pored mnogobrojnih vernika, i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

U susret Božiću, na Badnji dan, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovali su tradicionalnom paljenju badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save, a u kasarnama širom Srbije organizovano je sečenje, osvećenje i paljenje badnjaka.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *