MINISTARKA ZDRAVLJA O STANJU POVREĐENE DECE: Ovo je moje najstrašnije iskustvo i kao lekara i kao čoveka!

Konferencija je počela minutom ćutanja.

Grujičić je sa suzama u očima istakla da ne postoji mogućnost da se njihovi životi vrate.

– Dva dečaka su smeštena u Tiršovu, i imaju povrede nogu. Devojčica je imala prostrelnu povredu glave. Urađena je operacija… Oštećenje je veliko, i za njen život se bore. U Urgentnom centru se bore, devojčica ima povredu trbuha, povrede ruku, i stabilno je. Dečak ima povredu noge, i u ortopedskoj je sali. Dečak ima povredu kičme, petog i šestog pršljena. Rađena su i dodatna snimanja… nastavnica ima povredu karlice… I ona je u životnoj opasnosti – rekla je Grujičić.

Sa 40 godina radnog staža u zdravstvu, i devedesetih kada smo se nagledali različitih povreda, a ovo je moje najgore iskustvo i kao lekara i kao čoveka, navela je ministarka.

– U ime ministarstva Prosvete izražavam najdublje žaljenje u znak najveće tragedije u istoriji. Tragedija koja se dogodila na opštini Vračar… Osmoro dece je nažalost izgubilo život, kao i pripadnik obezbeđenja škole. Dok su povređeni učenici i nastavnica hospitalizovani. Decu roditeljima niko ne može da vrati. Događaj se odigrao oko osam sati i četrdeset minuta, kada je učenik sedmog razreda izvršio ovaj čin. Prsten obezbeđenja koji je normiran i predviđen za škole je postojao, funkcionisao je i video nadzor. Tu je bio i pripadnik obezbeđenja, kao i policajac koji se nalazio u redovnom obilasku škole – rekao je Ružić.

Šestoro dece je hospitalizovano, i jedna nastavnica, otkrio je Ružić.

– Zahvalan sam i nastavinicima i zdravstvu. Nezamislivo je kada vidite te scene, kako je bilo toj deci koja su doživela strah. Strah čuvara i nastavnika… Da zaštite ono najsvetije, a to su deca – rekao je ministar, pa dodao da će biti trodnevna žalost na čitavoj teritoriji Srbije, počevši od petka, zaključno sa nedeljom.

– Nastava će danas u popodnevnoj smeni biti suspendovana. Neće biti održana, a od sutra će nastava otpočinjati sa minutom ćutanja. Kao što znate, Srbija je takođe, na žalost i deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju. Evidentan je kancerogen poguban svet igrica, zapadnih vrednosti, i svima je jasno da je neophodan krupan preokret, pooštravanje mera – rekao je potom.

Ružić je naveo da će se, koliko danas, izaći sa još jasnijom silikom o svemu.

– Danas smo imali sadržajan, emocijama nabijen, svešću odgovornosti protkan, razgovor sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić i naravno da ćemo koliko danas i kao Vlada, a siguran sam da će to učiniti i predsednik, izaći sa još jasnijom slikom

– Apel je da dozvolimo porodicama preminulih, da svoje najmilije isprate na miru, i da svi oni koji u ovome vide, političko lešinarenje, trebali bi da se pogledaju u ogledalo, i da dozvole decentan rok da se ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata. Da čitav sistem pokaže da ima potencijal da da odgovore na sve izazove. Ja ne bih dužio dalje – naveo je Ružić.

Sve relevantne informacije u vezi sa tragedijom i okolnostima pod kojima se desila saopštavaće MUP, dok će se nadležne zdravstvene ustanove oglašavati o stanju povređenih – navodi se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *