MINISTARKA VUJOVIĆ POTPISALA UGOVOR: Kreće modernizacija Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Pirotu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas važan ugovor, na osnovu kojeg će biti modernizovan Regionalni centar za upravljanje otpadom u Pirotu izgradnjom kompostane za tretman zelenog i biorazgradivog otpada, čime se podižu standardi zaštite životne sredine i kvalitet života građana.

Vujović je istakla da je izgradnja kompostane korak napred ka modernizaciji regionalnog centra, gde će se i zeleni otpad tretirati po savremenim standardima. 

– Izgradnja kompostane u Pirotu je značajan projekat. Postrojenje će imati kapacitet da tretira 12.000 tona otpada godišnje, i to zelenog baštenskog i biorazgradivog otpada, kao i mulja iz budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu. Otpad tretiran u kompostani moći će ponovo da se upotrebi u skladu s principima cirkularne ekonomije. Kompost nastao od zelenog otpada, koji je i najkvalitetniji, može da se koristi u poljoprivredi, a tretiran biorazgradivi otpad i mulj mogu dalje da se koriste kao prekrivka na telu deponije ili u građevinske svrhe. Za građane je važno da znaju da, što se više otpada bude tretiralo i ponovo upotrebilo, to znači da će se manje količine odlagati na deponiju, čime se produžava vek njenog korišćenja i doprinosi boljoj zaštiti životne sredine – naglasila je Vujović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *