Ministarka pravde Maja Popović obišla je danas radove na izgradnji Palate pravde u Kragujevcu

Izuzetno mi je drago što na samom početku mog mandata mogu da posetim ovakvu građevinu i ovakav infrastrukturni projekat, koji u poslednjih par decenija nije viđen na ovim prostorima. Ovo nije bitan projekat samo za pravosuđe, nego za celu državu. On se radi zbgo građana ove zemlje, da bi im pravda bila dostupna i sporovi vodili što brže čime se bližimo ispunjavanju uslova na poglavlju 23, rekla je ministarka Popović. Ovo je kapitalna investicija za koju je iz budžeta Republike Srbije, izdvojeno 2,5 milijardi dinara, bez PDV-a. Ne želim da budem preterani optimista, pa da ne ispunimo neke rokove ali sigurni smo da će do jeseni naredne godine Palata pravde zaživeti i da ćemo ovde biti sa celom Vladom RS da zajedno sa sa svim rukovodiocima pravosudnih i tužilačkih organa presecamo vrpcu, kazala je Popović. U samoj zgradi biće smešteno 11 organa, svi sudovi, tužilaštva, redovne nadležnosti sa ukupno 803 zaposlena lica. Imajući u vidu nove uslove rada, gde su najmodernija oprema i nameštaj, fantastičan enterijer, na evropskom i svetskom nivou, nadamo se da će i efikasnost rada biti bar 30-40 odsto viša. Uz zahvalnost lokalnoj samoupravi koja je dodelila plac i radi na izgradnji pristupnih saobraćajnica, ministarka Popović je istakla da joj je izuzetno drago što je u Vladi kontinuiteta nasledila ono što su radili njeni prethodnici na ovom mestu.

Odluka države da Palatu pravde u Kragujevcu napravi u ovakvom obimu, velika je čast i zadovoljstvo, s obzirom na to da će u njoj biti smešteno kompletno pravosuđe, kazao je Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca. U Srbiji nema boljeg objekta za pravosudne organe jer je za njihove potrebe građen potpuno od nule. Pored toga što je ustupio parcelu grad Kragujevac se obavezao da obezbedi svu komunalnu infrastrukturu, pristupne saobraćajnice, kišnu i fekalnu kanalizaciju, manipulativne puteve, parking i parterno uređenje. Imajući u vidu da se svi radovi odvijaju po planu a neki i brže od očekivanog, gradonačelnik Dašić završetak svih infrastrukturnih radova očekuje do kraja godine.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda RS Dragomir Milojević iskazao je zadovoljstvo što je država prepoznala potrebe kragujevačkog pravosuđa jer je kako je rekao činjenica da su pravosudni organi u Kragujevcu rasuti u više zgrada, a posebno su loši smeštajni uslovi za Privredni i Prekršajni sud. Nadamo se da će ovakava zgrada pravosuđe u našem gradu učiniti boljim i kvalitetnijim. Građanima će pravda biti bliža i na jednom mestu, a takođe se nadamo da će sudije i svi zaposleni svojim radom biti efikasniji i opravdati poverenje koje je im država ukazala praveći ovaj objekat, poručio je Milojević.

INFO 24 / www.kragujevac.rs / Foto: www.kragujevac.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *