Ministar Vulin nakon sastanka sa slovenačkim kolegom: Srbija nije i ne može biti parking za migrante

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Slovenije Alešom Hojsom, i nakon sastanka istakao da je međusobna saradnja na visokom nivou i u oblasti razmene informacija, borbi protiv međunarodnog i svih drugih oblika kriminala, kao i sprečavanja ulaska ilegalnih migranata.

„Razgovarali smo o borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa koje veoma uspešno prelaze granice, vrlo se lako između sebe dogovaraju i veoma brzo nađu zajednički interes. Zato naše policije moraju da sarađuju kako bismo uspešno sprečavali delovanje upravo takvih ljudi“, podvukao je ministar Vulin.   

Ministar Vulin je rekao da se sa slovenačkim kolegom složio oko toga da je potreban zajednički rad i da „svaki migrant koji ne uđe u Srbiju neće ući ni u Sloveniju“.

„Srbija nije i ne može biti parking za migrante,  i nikada tako nešto neće ni biti, jer ako Srbija postane parking za migrante, onda će to postati i Slovenija i Austrija i sve zemlje na migrantskoj ruti“, poručio je ministar Vulin.

Naveo je da su razgovarali i o životnim pitanjima, kao što su vozačke dozvole, odnosno svemu onome što je u domenu dva ministarstva, a što ide u prilog boljem životu građana obe zemlje.

Podvukao je i da su slovenački premijer Janez Janša i predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspostavili izuzetnu saradnju, što ide u prilog sve boljim međusobnim odnosima.

„Na godišnjem nivou razmeni se oko 2.500 bezbednosnih informacija, što govori o nivou naše  saradnje”, rekao je ministar Vulin.

„Srbija drži do svoje reči, transparentan je partner i sve što bude dogovoreno biće i sprovedeno“, kazao je ministar Vulin i izrazio veliku zahvalnost ministru  Hojsu što je došao „baš u Beograd“, a ne u okviru neke turneje koja bi uključila i Prištinu.

Ministar Hojs je istakao potrebu odbrane spoljnih granica EU od ilegalnih migranata i posebno istakao značaj toga što je Srbija potpisala sporazum sa Fronteksom, što označava da je Srbija verodostojan partner koji zna i hoće sve da uradi da se migracije zaustave na tim spoljnim granicama.

Podsetio je da će Slovenija od polovine godine predsedavati EU i najavio da će Slovenija uraditi sve da pospeši i pomogne Srbiji da ide što pre ka članstvu u Uniji i dodao da je i ministar Vulin potvrdio i danas da je namera Vlade Srbije da što pre uđe u EU.

„Verujem da će ministar Vulin naći vreme da prisustvuje i „Brdo“ procesu koje MUP Slovenije vodi skoro 20 godina, a teme će biti ilegalne migracije, trafiking i borba protiv zloupotrebe dece na društvenim mrežama.

Kako je podvukao, puno je radio sa Srbima i zna da Srbija drži reč i sve što su se dogovorili on i ministar Vulin biće i realizovano, poručio je ministar Hojs.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *