Ministar Trivan sa ambasadorom Holandije o saradnji u oblasti zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Holandije u Republici Srbiji Žil Arno Bešur Pluhom o saradnji dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.


Zajednički je ocenjeno da je saradnja dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine izuzetno uspešna, da su ostvareni dobri rezultati i da ima još dosta prostora za razvijanje saradnje, posebno u oblasti otpada i otpadnih voda.

Ambasador Bešur Pluh je izneo uverenje svoje zemlje da će Srbija ubrzo biti članica EU i čestitao na uloženom naporu na izradi pregovaračke pozicije za Poglavlje 27. Ukazao je da je to poglavlje ako ne najteže ono jedno od najzahtevnijih u procesu pridruživanja Srbije EU i da će Holandija podržati i osnažiti proces njegovog otvaranja i implementacije jer je oblast životne sredine visoko na listi prioriteta kako Vlade Holandije tako i svih evropskih država.

Ministar Trivan je izrazio zahvalnost Kraljevini Holandiji na pomoći i podršci našoj zemlji u procesu pristupanja EU i investicijama u realizaciji projekata, a posebno u oblasti otpadnih voda i otpada, koja je prioritet u zaštiti životne sredine.

Ministar je ukazao da nam je posebno dragocena podrška holandske vlade kroz program ORIO na projektu upravljanja otpadnim vodama u Leskovcu, koji obuhvata kanalizacionu mrežu i neophodnu infrastrukturu za preradu otpadnih voda sa linijom mulja, što je prvi i najznačajniji projekat takve vrste i poduhvat, ne samo od lokalnog, već i nacionalnog značaja.

Trivan je predstavio strateške planove Srbije u oblasti prerade otpada i otpadnih voda i mogućnosti za investiciona ulaganja u ovoj i drugim oblastima životne sredine. Ukazao je da je ova godina, godina početka promena u stanju životne sredine i da je ova oblast spremna za investicioni ciklus. Objasnio je da je 13 jedinica lokalnih samouprava spremno za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, a da su još 32 opštine u finalnoj fazi pripreme projektno-dokumentacije.

Zajednički je ocenjeno da holandske investicije ne samo što donose kapital već i najsavremenije, inovativne tehnologije koje su dragocene u dostizanju najviših standarda životne sredine. Dvojica sagovornika su konstatovali da se saradnja u ovoj oblasti može realizovati kroz biznis-forume u koje bi se uključile holandske kompanije koje bi bile spremne da putem javno-privatnog partnerstva investiraju u projekte, kao i kroz razmenu stručnjaka u oblasti zaštite životne sredine.

INFO 24 / Foto: MPZZS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *