Ministar Stefanović: Srbija danas glasno tuguje

Povodom 26. godišnjice hrvatske akcije „Oluja“, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović kaže da je neprihvatljivo što Hrvatska i danas u 21. veku slavi teški zločin i brutalno etničko čišćenje, dok se u Srbiji služe parastosi žrtvama i tuguje.

„Baš kao što koncentracioni logor Jasenovac iz Drugog svetskog rata nije bio nikakav radni kamp, već logor smrti, ni „Oluja“ nije bila nikakva oslobodilačka akcija, već sramotno proterivanje srpskog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta u Hrvatskoj. Proterivanje oko 250.000 sopstvenih građana, bombardovanje izbegličkih kolona, ubijanje staraca, bolesnih i nemoćnih na kućnom pragu, spaljivanje imovine, maltretiranje, prebijanje i zastrašivanje, zločini su koji su postali neraskidivi epilog ove akcije.   Sudbina hiljada Srba, ni danas nije poznata, jer se i četvrt veka kasnije vode kao nestali“, rekao je ministar Stefanović.

 Kako dodaje, nema tog pokušaja relativizacije koji će promeniti istinu.

„Nema ničega što će zalečiti rane na duši preživelih, ničega što će vratiti mrtve njihovim najmilijima, nema do dana današnjeg ni pravde za žrtve „Oluje“, ali to će, uveren sam, ostati ispisano u istoriji velikim slovima kao sramota međunarodne zajedinice. Međutim, klimanje glavom i prećutkivanje strahota koje su zadesile srpski narod, kako su to radile prethodne vlasti, danas su prošlost. Srbija danas glasno tuguje i ne dozvoljava da se zaboravi – „Oluja“ je jedna od najvećih sramota savremene Evrope i celokupnog čovečanstva, a svakako najveće etničko čišćenje na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata. Jaka Srbija danas gradi budućnost, mir i saradnju u našem regionu, ali o zločinima više ne ćuti. Ne dozvoljava da se žrtve zaborave, niti da se ćuti o užasima koje je pretrpeo srpski narod“, poručio je Stefanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *