Ministar Siniša Mali razgovarao sa čelnicima Svetske organizacije slobodnih zona

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa predsednikom Odbora direktora Svetske organizacije slobodnih zona Muhamedom Al Zaronijem i izvršnim direktorom Samirom Hamrunijem, sa kojima je razgovarao o daljem razvoju slobodnih zona u Srbiji, a povodom otvaranja prve regionalne kancelarije te organizacije u Beogradu.

Ministar Mali je upoznao sagovornike sa makroekonomskim rezultatima Srbije, te posebno istakao da je rast BDP-a u trećem kvartalu ove godine 4,8%, što je najveći rast u Evropi. On je dodao da se Republika Srbija ove godine uspešno vratila na međunarodno finansijsko tržište, te da je imala dve uspešne emisije evroobveznica, po rekordno niskim kamatnim stopama. Mali je rekao i da je Srbija apsolutni rekorder po vrednosti stranih direktnih investicija (SDI), kao i da je u prvih sedam meseci imala 43% više SDI nego u istom periodu prethodne godine.

On je dodao da je zadovoljan postignutim rezultatima, ali da postoji mnogo potencijala da se uradi još više, te da je u tom smislu važna saradnja sa Svetskom organizacijom slobodnih zona, koja može da doprinese još većem broju investitora.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

U tom smislu, ministar je rekao da Srbija ima kvalitetnu radnu snagu i vredne ljude, niske operativne troškove, kao i efikasnu Vladu koja je spremna da podrži dolazak novih investitora, zahvaljujući kojima se otvaraju nova radna mesta.

Predstavnici Svetske organizacije slobodnih zona su pohvalili rezultate koje je Vlada RS postigla i istakli da je to jedna uspešna ekonomska priča. Oni su rekli da nameravaju da otvore regionalnu kancelariju u Beogradu, te da vide veliki potencijal u Srbiji, i u daljem razvoju slobodnih zona. Oni su istakli da je svaka slobodna zona specifična, kao i da treba da se uklopi u određenu ekonomiju.

Svetska organizacija slobodnih zona je globalna neprofitna organizacija koja zastupa interese slobodnih zona širom sveta. Trenutno broji preko 570 članova, a danas postoji oko 2.260 slobodnih zona i posebnih ekonomskih zona širom sveta.

Grupacija slobodnih zona Srbije, koja se nalazi pri Privrednoj komori Srbije, je član Svetske organizacije slobodnih zona od 2016. godine.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *