U Užicu otvoren regionalni inovacioni Start up centar

U Užicu je danas svečano otvoren regionalni inovacioni start up centar, kao podrška preduzetništvu iz oblasti IT tehnologije. Za ove namene, ministarstvo za inovacije dalo je 46 miliona dinara, dok je grad Užice učestvovao sa deset miliona. 

Foto: Kabinet za inovacije i tehnoloski razvoj

Užice je inače veoma značajan industrijski region i sa otvaranjem regionalnog star up centra, za sada će oko 50 mladih preduzetnika imati priliku da svoj posao krene od nule. U prvom mahu, njih 16 već je počelo da radi u novom prostoru, koji će im u narednih godinu dana, biti besplatan. Jedni od njih su inovatori u proizvodnji tri de štampača

„ Ovde smo došli sa prvim prototipom i želimo da dalje razvijemo liniju 3D štampača, koji će zadovoljavati naše kriterijume prvenstveno i biti konkurentni na tržištu. Ovde smo, što je najbitnije, dobili prostor kao podršku, ali i podršku kada su u pitanju tržište i shvatanja“, kaže Petar Vuković, mladi preduzetnik.

Izgradnju regionalnog start up centra finanisrali su sa 46 miliona dinara ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj i grad Užice sa 10 miliona. Pored prostora, mladi preduzetnici dobiće i pomoć u vidu treninga i izrade biznis plana, a sve u cilju otvaranja malih preduzeća za  IT tehnologije.

„ Taj inženjerski potencilaj i inovaciono  tehničko znanje, koje ovde u Užicu postoji, imaće priliku da se u ovom start up centru i promoviše  i što je najvažnije, da dobije mentorsku podršku i da deca, koja ovde žele da arzviju svoju ideju, od Vlade Frepublike Srbije i od grada Užica dobiju podršku od najboljih stručnjaka iz Srbije i inostranstva“, naglasio je  Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za za inovacije i tehnološki razvoj.

„ Dobili smo preko 421 kvadrat najlepšeg prostora u ovom gradu, i prostora u kome već mladi Užičani od danas prezentuju svoju inovativnost ministru, i to iz jedne osnovne i jedne srednje škole“, kaže Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Pored pomenutog prostora, preduzetnicima iz IT tehnologije biće na raspolaganju još 2000 kvadrata poslovnog prostora, a u nepostrednoj blizini nalazi se i studentski dom, kao i budući objekat visokoškolskog obrazovanja.

„Na prvi konkurs javilo je 16 korisnika i tek počinje upoznavanje, jer je ovo novi način rada. Očekujemo još veći broj korisnika i već imamo dosta najava za nove mlade inovatore, koji se do sada nisu prijavili na konkurs“, kaže Slavko Lukić, direktor RRA Zlatibor.

Foto: Kabinet za inovacije i tehnoloski razvoj

Podsetimo, u prvih godinu dana, dok traje projekat, mladi IT preduzetnici imaće besplatan prostor, a nakon toga, kako sam razvoj start up centra bude išao, plaćaće se nadoknada, koja neće biti komercijalna.

Za INFO 24 iz Užica, Nada Dželebdžić / Foto: Kabinet za inovacije i tehnoloski razvoj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *