Ministar kulture u Užicu

U Narodnom muzeju u Užicu, danas je svečano otvoren rekonstruisani Legat prvog akademskog užičkog slikara, Mihaila Milovanovića. Svečanom otvaranju prisustvovao je ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević, koji je naglasio da je Užice u samom vrhu srpskih gradova kada je reč o izdvajanju sredstava za kulturu.

Mihailo Milovanović, prvi akademski užički slikar, bio je zvanični slikar Vrhovnog štaba srpske vojske u Velikom ratu. Gotovo da ne postoji državnik u to vreme, čiji portret ovaj umetnik nije napravio. Legat Mihaila Milovanovića u Narodnom muzeju  u Užicu uspostavljen je 2003. godine, a za krajnju rekonstrukciju, Ministarstvo kulture uložilo oko 2,5 miliona dinara, a ostatak grad.

„Užice spada u sam vrh srpskih gradova kada je reč o izdvajanju za kulturne potrebe i jednostavno na taj način Užice i pored drugih razloga postaje jedna primerna zajednica na koju sa uspehom gledaju mnogi, ali bi mogli i još neki. Lep povod, lep razlog, čestitam svima i verujem da će ovaj prostor u godinama koje su ispred nas u jednom punom smislu duhovnom i kulturološkom  što jeste cilj ispuniti svoju misiju,“ istakao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja

Dve slike ovog umetnika, grad je kupio na privatnoj aukciji za 5.200 evra, čime Milovanovićev  legat pri Narodnom muzeju sada raspolaže za 20 njegovih dela.

„Muzej i grad Užice uz dosta dinamike, aktivnosti  i napora došli su do dvanaest novih slika koje smo ili kupili na aukciji, 2 slike, ili smo kupili direktno od unuka Mihajla Milovanovića, 10 slika, koji nosi njegovo ime i živi u Atini i sa ponosom možemo da kažemo da sada imamo sada jedan od viđenijih legata u Srbiji“, rekao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Inače, ovo nije jedini projekat Narodnog muzeja koje je finansiralo ministarstvo kulture i informisanja.

„Možemo da kažemo da smo jako zadovoljni jer je ovo Ministarstvo kulture u prethodnoj godini Narodnom muzeju Užice izdvojilo sredstva u vrednosti od preko 7 miliona dinara. Nisu mala sredstva, to su velika sredstva za ovu našu malu ustanovu kulture“, izjavila je Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice.

Podsetimo, nakon rekonstrukcije prostora, gde se legat sada nalazi, obezbeđen je prostor za izložbu svih dela akademskog slikara Mihaila Milovanovića. Za ovaj Legat Narodni muzej je dobio najveće muzejsko priznanje – nagradu Mihailo Valtrović.

Nada Dželebdžić / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *