Ministar finansija razgovarao sa regionalnom direktorkom EBRD

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa regionalnom direktorkom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Centralnu i Jugo-Istočnu Evropu Šarlotom Ruh o projektima koji se realizuju u Srbiji uz podršku te finansijske institucije, kao i o makroekonomskim rezultatima naše zemlje.

Ministar Siniša Mali je rekao da projekti koji se realizuju u saradnji sa EBRD teku po planu, i da je Srbija veoma posvećena njihovoj realizaciji.

Na sastanku je istaknut značaj takozvane „zelene agende“ kojoj je naša zemlja u potpunosti posvećena i benefiti koje ona donosi celom društvu, a bilo je reči o projektima poput Projekta daljinskog grejanja u Kragujevcu, projekta za regionalne deponije, projekta za pametna brojila, koji se realizuju u saradnji sa EBRD.

Na sastanku je bilo reči i o novoj strategiji razvoja tržišta kapitala, na kojoj radi Ministarstvo finansija.

Govoreći o ekonomskim rezultatima koje je Republika Srbija postigla u prethodnom periodu, ministar finansija je rekao da ove godine očekujemo privredni rast od 6,5 odsto, i to prema konzervativnim procenama, i podsetio da je Srbija u prošloj, pandemijskoj godini, imala pad od tek jedan odsto, što je jedan od najboljih rezultata u Evropi.

Siniša Mali je rekao i da je javni dug na nivou od 55,5 odsto, da je stopa nezaposlenosti pod kontrolom, i da je Republika Srbija imala tri paketa pomoći i podrške privredi i građanima Srbije, vredna oko osam milijardi evra, a koja su značajno pomogla privredu, sačuvala radna mesta i životni standard građana Srbije.

Govoreći o kapitalnim investicijama u Srbiji, ministar finansija je rekao da one čine 7,2 odsto BDP-a ove godine, te da će u Srbiji do kraja godine biti u izgradnji 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica.

On je istakao i da su izgrađene i otvorene tri kovid bolnice u Srbiji, kao i da je postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike vakcina.

Siniša Mali je istakao i značaj posete nemačke kancelarke Angele Merkel Republici Srbiji.

Predstavnici EBRD su, između ostalog, pohvalili ekonomske uspehe Srbije i istakli da imaju odličnu saradnju sa Ministarstvom finansija.

Sastanku su, ispred EBRD, prisustvovali i regionalni direktor za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i regionalna direktorka za Centralnu i Jugo-istočnu Evropu za sektor Održive infrastrukture Nandita Paršad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *