Ministar čestitao mladim matematičarima i fizičarima

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je mladim matematičarima i fizičarima iz Srbije koji su učestvovali na Balkanskoj olimpijadi iz fizike, kao i na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi postignute rezultate i medalje.

“Naši učenici i studenti koji se sa takmičenja vraćaju sa medaljama čine nas ponosnima, ali smo svesni da iza tih uspeha, isto kao i u sportu, stoji mnogo truda, odricanja i posvećenosti i njihovog i njihovih profesora. Pred vama je još mnogo toga što ćete naučiti, a mi ćemo nastojati da vam obezbedimo što bolje uslove. Znanje i talenat koji imate i koje ćete steći uložite da menjate Srbiju i svet nabolje”, rekao je Ružić u čestitki.

Na 37. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja je, u organizaciji Rumunske matematičke asocijacije, održana onlajn, učenici Matematičke gimnazije iz Beograda – Dobrica Jovanović i Igor Engi osvojili su zlatnu medalju, dok su Uroš Čolović, Mateja Vukelić i Miloš Milićev osvojili srebrnu medalju.

Jovan Arizanović iz Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša osvojio je bronzanu medalju. Ekipa matematičara iz Srbije je proglašena i za ekipnog prvaka Balkana za 2020. godinu u konkurenciji 11 zvaničnih i sedam gostujućih ekipa.

Takođe, učenici Matematičke gimnazije iz Beograda i Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša osvojili su medalje i na Drugoj. Balkanskoj olimpijadi iz fizike, koja je održana na daljinu od 24. do 31. oktobra 2020. godine.

Takmičenje je održano u organizaciji Univerziteta u Krajovi (Rumunija) pod pokroviteljstvom Balkanske fizičke unije i Evropskog društva fizičara.

Dušan Beguš iz Matematičke gimnazije osvojio je zlatnu medalju i apsolutni je pobednik takmičenja sa osvojenim maksimalnim brojem poena.

Učenik Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša Aleksa Đorđević osvojio je srebrnu medalju, dok je Miloš Purić, dobio pohvalu.

INFO 24 / Tanjug / Foto: RTV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *