Mihajlovićeva sa španskim ambasadorom o unapređenju saradnje i investicijama u oblasti rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa ambasadorom Španije u Srbiji Raulom Bartolomeom o ekonomskim odnosima dve zemlje, a posebno je naglašena mogućnost intenziviranja saradnje u energetskom i rudarskom sektoru i učešća španskih kompanija u izgradnji novih energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore.

Mihajlovićeva je rekla da su zakoni koji su doneti osnova za sprovođenje procesa energetske tranzicije i istakla da potencijali za saradnju dve zemlje u oblasti rudarstva nisu u potpunosti iskorišćeni.

„Hvala Vladi Španije na podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i na putu ka punopravnom članstvu u EU. Političke odnose trebalo bi da prati i bolja ekonomska saradnja, posebno u oblasti energetike. Usvojili smo četiri nova zakona koja su u skladu sa najvišim EU standardima. Imamo zakon o korišćenju OIE, koji je jako važan i koji predstavlja osnovu za novi investicioni okvir. Vrednost projekata novog investicionog ciklusa je 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti u oblasti OIE. Uskoro predstavljamo i knjigu projekata i španske kompanije su dobrodošle, s obzirom na iskustvo koje imaju. Postoji dovoljno prostora da saradnju u ovoj oblasti podignemo na viši nivo“, rekla je ona.

Nj. e. Raul Bartolome, ambasador Španije, izazio je zadovoljstvo zbog činjenice da ne postoje nerešena pitanja u odnosima dve zemlje i istakao da ekonomska saradnja treba da prati odlične političke veze.

„Apsolutno smo posvećeni unapređenju ekonomskih odnosa, jer postoji veliki prostor za španske investitore, posebno zbog odličnih uslova koji postoje u Srbiji. Verujem da možemo zajedno da radimo na povećanju kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije. Znamo kako to da sprovedemo i nadam se da možemo da pomognemo. Takođe, postoji prostor za ulaganje naših kompanija u sve buduće projekte u rudarstvu“, rekao je on. Na sastanku je bilo reči i o projektu „Jadar“ i mogućnostima da kompanije iz ove zemlje učestvuju u radu budućeg rudnika. Potpredsednica Vlade je ambasadora upoznala sa zakonskim okvirima i naglasila da će realizacija ovog i svih budućih projekata u rudarstvu zavisiti od toga da li su ispunjeni svi uslovi zaštite životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *