Mihajlovićeva sa predsednikom Odbora direktora NIS-a: Odlična saradnja na putu energetske tranzicije

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas sa Vadimom Jakovljevim, predsednikom Odbora direktora NIS a. d. i ruskom delegacijom koju su činili i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, i Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji.

Mihajlovićeva je ovom prilikom istakla da se odnosi Ministarstva rudarstva i energetike u ovom mandatu sa kompanijom NIS mogu oceniti najvišom ocenom.

„Sa NIS-om imamo odličnu saradnju na dnevnom nivou. Od toga da smo zajedno radili na definisanju novih zakonskih okvira, do realizacije trenutnih i planiranja budućih projekata. Srbija se ove godine okreće energetskoj tranziciji, donosimo važne odluke, koje se posebno odnose na sektor gasa i izgradnju novih gasnih kapaciteta. Takođe, zainteresovani smo i za projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije“, poručila je Mihajlovićeva.

Vadim Jakovljev je zahvalio potredsednici Mihajlović na neupitnoj podršci i dobroj saradnji, istakavši da je NIS uprkos izazovnoj 2020. godini uzrokovanoj korona virusom profitabilna kompanija, koja ima definisanu desetogodišnju strategiju razvoja.

Razvoj „Petrohemije“ nakon njene privatizacije, u skladu sa novim tehnologijama, saradnja na novim projektima i realizacija postojećih, kao i pitanje carina za uvoz nafte iz trećih zemalja i skladištenje obaveznih rezervi nafte bile su neke od tema današnjeg sastanka.

Sastanku  sa delegacijom NIS-a prethodio je sastanak predsednice i potpredsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i Zorane Mihajlović sa Vadimom Jakovljevim, Kirilom Tjurdenjevim i ambasadorom Russke Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *