Mihajlovićeva sa ambasadorom Poljske: Uskoro memorandum o saradnji u oblasti energetike

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je sa ambasadorom Poljske u Beogradu Rafalom Perlom o ekonomskim odnosima dve zemlje, posebno o saradnji u oblasti energetike, projektima i planovima u rudarskom sektoru, strateškim okvirima i energetskoj tranziciji.

Ambasador je uručio potpredsednici Vlade poziv za učešće na Ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) u Varšavi, na kojoj će biti organizovan i biznis forum i na kojem će učestvovati kompanije iz Srbije.

„Mislim da je u zajedničkom interesu da razmenimo iskustva u oblasti energetske tranzicije i da prikažemo potencijale koje imamo u sektoru obnovljivih izvora. Poljska i Srbija su najveći proizvođači bakra i jedni od najvećih potrošača uglja u Evropi i neophodno je da zajedno razgovaramo o svim kapacitetima. Zakon o korišćenju OIE koji smo doneli jedan je od najmodernijih u Evropi, a naši potencijali u ovoj oblasti su ogromni i želimo da sarađujemo sa najboljim svetskim kompanijama koje imaju iskustva u izgradnji solarnih i vetroelektrana. Prioriteti koje smo zacrtali i koji su deo naše vizije o zelenoj Srbiji obezbediće energetsku sigurnost, stabilnost i nezavisnost, ne samo našoj zemlji, već i regionu“, rekla je Mihajlovićeva.  

Nj. e. Rafal Perl, ambasador Poljske, rekao je da su dobri politički odnosi dve zemlje osnova za jačanje saradnje u energetici i rudarstvu.

„Iako projekte i ove godine usporava pandemija, ipak možemo da radimo na unapređenju odnosa i saradnji u energetici i rudarstvu, pre svega kroz razmenu iskustava, a takođe postoje i poljske kompanije koje su zainteresovane za ulaganje u Srbiju. Očekujem da predsednik Poljske Andžej Duda do kraja godine dođe u zvaničnu posetu i da do tada možemo da dogovorimo konkretne vidove saradnje. Zanimaju nas i potencijali Srbije u rudarskom sektoru, posebno jadarit, jer je potražnja za litijumom izuzetno velika i Poljska je, kao i Srbija, zainteresovana za proizvodnju električnih vozila“, rekao je Perl.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *