Mihajlovićeva sa ambasadorom Azerbejdžana: Uskoro memorandum o saradnji u oblasti energetike

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je sa Kamilom Hasijevim, ambasadorom Azerbejdžana u Srbiji, o saradnji dve države u oblasti energetike, posebno u delu snabdevanja gasom, zelenoj agendi, investicijama u oblasti OIE.

Na sastanku je bilo reči o intenziviranju saradnje u oblasti energetike i rudarstva i mogućnosti potpisivanja novog memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti energetike.

„Nadam se da ćemo nastaviti saradnju sa kompanijama iz Azerbejdžana koju smo ostvarili u prethodnom ministarstvu, posebno u vezi sa projektima na izgradnji puta Ruma-Šabac-Loznica. Energetika i rudarstvo su za nas kompleksne i važne teme i želimo da unapredimo saradnju, posebno u sektoru nafte i gasa. Nadamo se da ćemo novom interkonekcijom imati mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana. Takođe, želimo da proširimo i intenziviramo saradnju u oblasti obnovljivih izvora. Novi investicioni ciklus obuhvata projekte vredne 17 milijardi evra, od čega je najveći deo predviđen upravo za zelenu energiju i sigurna sam, poznajući kompanije u sektoru infrastrukture, da možemo to dobro iskustvo da prenesemo i u energetski sektor“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je ambasadora informisala o projektu izgradnje gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, rekavši da se radovi očekuju krajem oktobra.

„Srbija i Azerbejdžan su dve prijateljske zemlje, naši odnosi počivaju na čvrstim temeljima strateškog partnerstva. Želimo da dosadašnju saradnju dodatno unapredimo i da, osim u oblasti gasnog snabdevanja, sarađujemo i u delu koji se tiče zelene energije. Potrebno nam je da sa vama razmenimo iskustva i razvijemo partnerski odnos i u ovom sektoru“, rekao je Hasijev.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *